Politična razhajanja med državami z večinsko sunitskim ali večinsko šiitskim prebivalstvom so pogosto botrovala različni razglasitvi začetka ramadana, ki ga določajo glede na to, kdaj je videti mlaj.

To razhajanje je letos najbolj očitno v Siriji, kjer je režim določil, da se bo sveti mesec začel v soboto - v nasprotju z opozicijskim Sirskim nacionalnim svetom, ki je sporočil, da se začne danes.

Opozicijski svet je na družbenem omrežju Facebook ob ramadanu pozval k enotnosti in sodelovanju Sircev v boju proti režimu Bašarja al Asada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi je medtem v četrtek sporočil, da bo ob ramadanu pomilostil 572 civilistov, ki so jih obsodila vojaška sodišča, kar je ena glavnih zahtev egiptovskih borcev za demokracijo.

Pomilostitev se bo sicer nanašala le na peščico od sicer več tisoč civilistov, ki so jim sodila in jih obsodila vojaška sodišča, potem ko je oblast po padcu Hosnija Mubaraka februarja lani prevzel vrhovni vojaški svet.

Drugi ramadan po začetku arabske pomladi

Po trditvah aktivistov so vojaška sodišča sodila več kot 11.000 ljudem, več kot 2100 pa naj bi jih bilo še vedno za zapahi.

To je drugi ramadan, odkar se je v regiji začela arabska pomlad, s katero so množice zahtevale odhod dolgoletnih voditeljev z oblasti.

Sicer se je danes začelo postiti tudi kakih 30 milijonov Indonezijcev, ki pripadajo drugi največji muslimanski skupnosti v državi, medtem ko jih bo večina preostalih, to je okoli 190 milijonov, post začela v soboto, kar je za uradni začetek ramadana razglasila tudi vlada.

Postiti so se med drugim začeli tudi milijoni muslimanov v sicer večinsko budistični Tajski. A sveti mesec se je na jugu te države, kjer se muslimani borijo za avtonomijo, začel s krvavim dogodkom. V kraju Sungai Kolok je namreč zjutraj razneslo avtomobil bombo, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih.

V Indiji, Pakistanu, Maleziji in Bangladešu bodo ramadan začeli v soboto ali nedeljo.

Dolžnost posta

Ramadan je deveti mesec muslimanskega koledarja, v katerem verniki izpolnjujejo dolžnost posta. Muslimanski koledar se ravna po luninih menah, zato se začetek svetega meseca v primerjavi z gregorijanskim koledarjem vsako leto premika.

V času posta se muslimani od zore do sončnega zahoda odrekajo hrani in pijači, pa tudi vsem strastem ter grdim mislim in besedam. To je čas, ko se posvečajo razmišljanju o življenju in preizkušajo svojo pripravljenost odreči se lagodnosti življenja.

Ramadan je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.