Na današnji novinarski konferenci v Damasku je predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi zatrdil, da sirska vojska v napadu ni uporabila tankov ali helikopterjev. "Kar se je zgodilo, ni bil napad na nedolžne civiliste," je dejal.

"To je bil spopad med rednimi silami in oboroženimi skupinami, ki ne verjamejo v mirno rešitev. To je resničnost, politična in vojaška," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zatrdil je, da je bilo ubitih 37 borcev in dva civilista, za napad pa so se odločili, ker so vas napadli uporniki in začeli terorizirati prebivalstvo.

Sirske sile naj bi v Treimsi v četrtek po navedbah sirskih aktivistov ubile prek 150 ljudi. Vas so v soboto obiskali opazovalci ZN, ki so preverjali razmere na terenu.

Kot so ocenili, je bil napad uperjen predvsem proti "določenim skupinam oziroma hišam", povečini naj bi šlo za dezerterje. Opazili so madeže krvi, požgana je bila šola, nekaj hiš je poškodovanih.

Opazovalci so tudi povedali, da je bilo uporabljenega več vrst orožja, od topništva do granat in lahkega orožja.

Opazovalci, ki med prvim obiskom v vasi niso uspeli ugotoviti, koliko žrtev je napad dejansko terjal, naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij vas danes obiskali še enkrat.