Ntagandi sodišče očita tri primere zločinov proti človečnosti v okrožju Ituri na severovzhodu DR Kongo med septembrom 2002 in septembrom 2003. To je že drugi zaporni nalog, ki je bil izdan za dezertiranega generala, ki na vzhodu DR Kongo poveljuje skupini Gibanje 23. marca (M23), ki velja za izjemno brutalno.

Že leta 2006 je sodišče za generala izdalo zaporni nalog, takrat zaradi prisilnega novačenja otrok v svojo milico. Ravno za ta zločin je v torek kongovskega voditelja upornikov Lumbanga ICC obsodil na 14 let zapora. Torkova sodba je bil prvi primer, da je pred desetimi leti ustanovljeno sodišče koga obsodilo na zaporno kazen.

58-letnemu Mudacumuri pa očitajo vojne zločine v devetih primerih, ki naj bi se zgodili med januarjem 2009 in septembrom 2010 v pokrajini Kivu na vzhodu DR Kongo. Mudacumura je eden izmed poveljnikov ekstremistične Hutu milice Demokratične sile za osvoboditev Ruande (FDLR). Številni člani milice so bili vpleteni v genocid Tutsijev in zmernih Hutujev v Ruandi, v katerem je leta 1994 umrlo blizu milijon ljudi. FDLR je zagrešila zločine tudi med oboroženimi spopadi v DR Kongo med letoma 1998 in 2003. Po ocenah Združenih narodov je bilo v tem času ubitih približno pet milijonov ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.