Dokument je podpisalo približno deset notranjih ministrov držav v "regiji Velikih jezer", vključno s Kongom in Ruando. Obsodili so tako uporniško gibanje M23, ki jih vodijo Tutsiji, kot tudi gibanje FDLR, ki ga sestavljajo pretežno pripadniki plemena Hutujev v Severnem in Južnem Kivu.

Skoraj dve desetletji trajajoči konflikt na vzhodu Konga je na različne načine prizadel nekaj milijonov civilistov. Korenine ima v sporu med plemenoma Tutsijev in Hutujev iz obdobja ruandskega genocida leta 1994.

Kongovska vlada, katere vojska se je bila prejšnji teden prisiljena umakniti pred napredujočimi uporniki skupine M23, sosednjo Ruando obtožuje, da podpira uporniško gibanje, ki je nastalo kot upor v vladni vojski. Ruanda sicer ves čas zanika obtožbe Konga. Vendar so preiskovalci Združenih narodov našli dokaze, ki kažejo nasprotno – da so višji ruandski vojaški uradniki podpirali upornike.

V sprejetem dokumentu so države "regije Velikih jezer" predlagale še sodelovanje z Afriško unijo in Združenimi narodi. S skupnimi močmi bi želeli ustvariti "nevtralno mednarodno silo, s katero bi uničili M23, FDLR in ostale negativne sile na vzhodu Demokratične republike Kongo". Dokument vsebuje določilo, da se "negativnim silam ne sme dati nobene podpore".

Tako kongovski kot ruandski notranji minister sta dogovor pozdravila kot korak za končanje zadnjih bojev v Severnem Kivu. Od letošnjega aprila je zaradi potekajočih spopadov svoje domove moralo zapustiti preko sto tisoč civilistov, opozarjajo uradniki ZN. "Mislim, da je to pozitivno. Najpomembneje je, da bo dogovor učinkovit," je povedal kongovski zunanji minister Ramond Tshibanda N'tungamulongo za Reuters.