Irska je prvo četrtletje sklenila z 1,1-odstotnim padcem gospodarske aktivnosti, zadnje četrtletje lani pa z 0,7-odstotno rastjo, je danes sporočil irski statistični urad.

Po prvi oceni urada je medtem Irska v zadnjih treh mesecih lani zabeležila 0,2-odstotni padec BDP, poročajo tuje tiskovne agencije.

Država, ki se je konec leta 2010 zaradi kolapsa nepremičninskega trga in težav bank znašla na robu bankrota in je bila zato prisiljena zaprositi za zunanjo finančno pomoč, se je tako izognila recesiji. Recesija namreč pomeni zaporedno četrtletno krčenje BDP.

Revizija spreminja tudi končni podatek o rasti irskega gospodarstva v lanskem letu. Ta je bila namreč 1,4-odstotna, kar je dvakrat več od prve ocene. To je, ko gre za države, ki so prejele finančno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), daleč najboljši rezultat.

Kako se bo Irska odrezala letos, pa še ni gotovo. V zvezi z Irsko se je namreč danes oglasila tudi trojka posojilodajalcev - predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF.

Kot so pojasnili, možnosti, da se bo obseg irskega gospodarstva povečal, kljub implementaciji reform ostajajo majhne.

"Možnosti za gospodarsko rast v preostanku letošnjega leta in v prihodnjem letu ostajajo skromne. Šibka gospodarska aktivnost v irskih trgovinskih partnericah namreč kljub nadaljnji konkurenčnosti irskih podjetij negativno vpliva na irski izvoz," je trojka zapisala v danes objavljenem poročilu.

Irska ima zelo visoko stopnjo brezposelnosti, trud za zagotovitev vzdržne gospodarske rasti in delovnih mest pa je bil doslej "kritična prioriteta".

Trojka je sicer ocenila, da je Dublin kljub težkim makroekonomskim pogojem uspešen pri implementaciji reform, h katerim se je zavezal v zameno za pomoč.

Dodala je, da bo Irski uspelo doseči letošnje fiskalne cilje. Država naj bi tako letos uspela znižati javnofinančni primanjkljaj na raven 8,6 odstotka BDP, saj so proračunski prihodki višji od pričakovanih. Irski primanjkljaj bo kljub temu ostal najvišji v območju evra, zato bo morala vlada ohraniti nadzor nad javno porabo, zlasti za zdravstvo, so opozorili predstavniki trojke.

Ob tem so ugotovili, da se je država uspešno vrnila na trg obveznic, kjer je v začetku meseca brez večjih težav izdala trimesečne zakladne menice. To po njihovih navedbah kaže na krepitev zaupanja vlagateljev v Irsko. Irci so sicer uspešno sanirali finančni sektor, čiščenje bilanc bank pa dobro napreduje.

Glede na to, da država, ki si je v preteklosti zaradi hitrosti pri oblikovanju moderne države z močno rastjo prislužila ime keltski tiger, pridno izpolnjuje zaveze, so predstavniki trojke namignili, da bi lahko v prihodnje sprostili pogoje, postavljene v zameno za posojilo.

Irski finančni minister Michael Noonan pa je danes po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal, da bi se lahko država že prihodnje leto izvila iz odvisnosti od posojilodajalcev.

Kot je dodal, upa, da bodo z Brusljem do oktobra dosegli dogovor, s katerim bi preprečili, da bi izgube bank poglobile državni dolg. Na nedavnem vrhu EU naj bi se namreč dogovorili za cilj, po katerem se irski javni dolg leta 2014 vendarle ne bi približal 120 odstotkom BDP, temveč bi se celo znižal pod 100 odstotkov BDP.