Razhajajoča mnenja članov sveta se morajo o prihodnosti misije UNSMIS zediniti pred 20. julijem, ko misiji poteče 90-dnevni mandat. Mednarodni poslanik Kofi Annan bo danes svetu predstavil svoj predlog za doseganje miru v Siriji.

Ruski predlog najverjetneje ne bo zadovoljil zahtev ZDA in držav članic EU, ki pozivajo po resoluciji, ki bi vključevala možnost diplomatskih in ekonomskih sankcij ter celo vojaške intervencije. Ruski predlog takšnih ukrepov ne predvideva, prav tako pa sta Rusija in Kitajska vložili veto med poskusi sprejemanja resolucij, ki bi vršile pritisk na al Asadov režim.

Anonimni diplomat: "Ruski predlog ne vodi k rešitvi"

Reuters poroča, da ruski predlog sicer ne navaja števila, a vztraja, da morajo enote UNSMIS biti dovolj številčne, da bi imele zmožnost vojaških opazovalcev, ki bi lahko učinkovito opravljali naloge preverjanja podatkov na terenu. Diplomat Varnostnega sveta, ki ni želel biti imenovan, pa je za Ruters povedal, da ruski predlog nima moči, da bi privedel do razrešitve situacije. "Vključevati mora resnični pritisk,“ je povedal. "Svet se bo moral situacije v Siriji lotiti na bolj celovit način.“

Ban Ki Moon je sicer predlagal, da bi se delo UNSMIS-a preusmerilo z nalog vojaških opazovalcev, na 100 civilistov, ki bi se osredotočili na doseganje politične rešitve in vprašanj človekovih pravic. V sklopu takšnega predloga bi misija obdržala 300 neoboroženih opazovalcev, bi jih pa potrebovala občutno manj.

Pogovor Rusije in sirske opozicije brez zbližanj stališč

Medtem se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v Moskvi sestal s predstavniki opozicijskega sirskega nacionalnega sveta (SNC). Guardian poroča, da je predstavnica izvršnega odbora SNC Basma Kodmani pred začetkom pogovorov povedala, da skupina izključuje kakršno koli obliko dialoga z al Asadovim režimom.

Lavorv je za rusko državno televizijo RT povedal, da si od pogovora s SNC želi ugotoviti, kakšne so možnosti za poenotenje različnih frakcij sirske opozicije, glede odprtja dialoga s sirskimi oblastmi, kot predvideva načrt Kofija Annana.

Kot je bilo za pričakovati, strani svojih stališč med pogovori nista zbližali. Vodja SNC Abdel Baset Sajda je obenem pozval Združene narode, naj čim prej podprejo vojaško posredovanje v Siriji, čemur Rusija - ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN s pravico veta - odločno nasprotuje. Za razliko od sirske opozicije v Moskvi tudi kategorično nasprotujejo zahtevam po odstopu sirskega predsednika al Asada.

Sajda: V Siriji ne gre za nestrinjanje, temveč za revolucijo

Sajda je pred današnjim srečanjem poudaril, da v Siriji nismo priča zgolj nestrinjanju med opozicijo in vlado, ampak "revoluciji v najresnejšem pomenu te besede", ki jo je primerjal s situacijo tik pred razpadom Sovjetske zveze. Upanja za politično tranzicijo, ki bi vključevala predstavnike al Asadovega režima, po njegovem ni več.

SNC šokirala Annanova izjava, naj pri reševanju spora sodeluje Iran

V minulih dneh je Annan obiskal Damask, kjer naj bi z al Asadom dosegel dogovor o novem političnem pristopu za rešitev krize, nato pa še Teheran in Bagdad. Ob tem je posvaril pred nevarnostjo razširitve sirskega konflikta na države v regiji. V Teheranu je tudi menil, da bi moral Iran - poleg Rusije glavni zaveznik sirskega režima - sodelovati pri iskanju rešitve za Sirijo. ZDA so to možnost v torek znova zavrnile.

"Ljudje so ogorčeni in očitno je, da je odposlanec pristranski. Kaj je doslej dosegel? Nič razen krvi," je za AFP ocenil član SNC Bašar al Haraki. Kot je še dodal, jih je šokirala Annanova izjava, da bi moral Iran sodelovati pri reševanju konflikta, saj "je Iran sokrivec morilcev". "Iran je dal strokovnjake, ki že vse od začetka upora nadzorujejo komunikacije, kasneje pa so poslali tudi svoje borce," je povedal al Haraki.