ZDA v začetku prihodnjega leta grozi t. i. fiskalni prepad, ker potečejo davčne olajšave, obenem pa stopijo v veljavo varčevalni ukrepi za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga. Obama je pretekli mesec na srečanju skupine G20 v Mehiki obljubil, da tega ne bo dovolil in da bo s kongresom dosegel dogovor.

Vendar pa želi Obama ohraniti davčne olajšave za 98 odstotkov Američanov, republikanci pa vztrajajo pri olajšavah tudi za najbogatejša dva odstotka prebivalcev. Republikanci Obamo kritizirajo z besedami, ki jih je sedanji predsednik izrekel pred nekaj leti, ko je trdil, da je vsako višanje davkov v času šibkega gospodarstva nesmotrno.

Tiskovna predstavnica republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja Andrea Saul je sporočila, da je Obama znova dokazal, da nima ideje, kako ustvariti nova delovna mesta in pomagati srednjemu razredu. "Obamov odgovor na slabe gospodarske novice je novo veliko višanje davkov," je sporočila.

Ustvarjanje trdnega srednjega razreda

Obama je v govoru dejal, da blaginjo ustvarja trden in cvetoč srednji razred. Poudaril je, naj kongres najprej podaljša olajšave zanj, šele nato pa naj začne razpravo o smotrnosti podaljšanja olajšav za bogate. Za njim je stalo nekaj ljudi, ki jih je Bela hiša opredelila kot predstavnike delovnih Američanov. Ti so mu navdušeno ploskali.

Obama se sicer zaveda, da kongres do predsedniških volitev 6. novembra ne bo sprejel dogovora o davčnih olajšavah. Ponovilo se bo leto 2010, ko je veljavnost olajšav, sprejetih v časih republikanca Georgea Busha mlajšega, prvič potekla. Tudi takrat je Obama zagovarjal podaljšanje olajšav le za srednji razred, na koncu pa je moral popustiti in podaljšati olajšave tudi za bogate.

Njegov današnji nastop je zato namenjen predvolilni kampanji, med katero se Obama postavlja v vlogo zaščitnika interesov večine Američanov, Romneyja pa želi prikazati kot zaščitnika bogatih in velikih korporacij. Romney s tem nima težav. V nedeljo je v zavetišču bogatih in slavnih Hamptons na newyorškem Long Islandu pridno nabiral denar na sprejemu, ki je donatorje stal 50.000 dolarjev na osebo.

Junija je Romney za svojo kampanjo in za poseben sklad skupaj z Nacionalnim odborom republikanske stranke zbral skupaj 106 milijonov dolarjev. Obama jih je le 71 milijonov. To je že drugi mesec zapored, da je Romney prehitel Obamo. Maja je republikanec zbral 71 milijonov dolarjev, Obama pa 17 milijonov manj.