Na vrhu lestvice tudi letos ostajajo ameriška podjetja, na seznam se je uvrstilo 132 ameriških podjetij, na drugem mestu je s 73 podjetji Kitajska, na tretjem pa Japonska, ki je zabeležila 68 podjetij na seznamu. Letos je na seznam uvrščenih 12 novih kitajskih podjetij, medtem ko je število evropskih padlo s 172 iz lanskega leta na letošnjih 161. Na vrh je po dveletni prevladi ameriške trgovkse verige Wal-Mart prišel energetski velikan Shell.

Kjub krizi ustvarili rekordne prihodke in dobičke

Med prvimi desetimi podjetji na seznamu se nahaja kar osem energetskih, tri od njih pa so kitajskega porekla – Sinotec Group, China National Petroleum in State Grid. Prvouvrščeni Shell je v letu 2011 ustvaril 484,5 milijarde dolarjev (393,5 milijarde evrov) prihodkov, kar je deset odstotkov več, kot je ustvaril leto prej. Komercialne banke so druga največja skupina podjetij na seznamu Global 500, avtomobilska industrija pa je znašla na tretjem mestu.

"Kljub finančni zmedi v Evropi in katastrofi na Japonskem so zabeležila največja globalna podjetja v letu 2011 rekordne prihodke in profite," so napisal v magazinu Fortune. Skupno je 500 največjih svetovnih podjetij ustvarilo kar 29,5 trilijonov dolarjev (24 trilijonov evrov) prihodkov, kar je 13,2 odstotkov višja številka, kot je bila v letu 2010.

Spreminja se ekonomska slika sveta

"Skupni dobički so zrasli za sedem odstotkov, na 1,6 trilijonov dolarjev (1,3 trilijonov evrov), to je približno enako bruto domačemu proizvodu Indije," je še zapisal Fortune. Letošnja sprememba je pokazala, da se ekonomska slika sveta spreminja. Čeprav imajo ZDA še vedno levji delež med podjetji na seznamu, se je to število v zadnjem desetletju drastično zmanjšalo. Pred desetimi leti je bilo na seznamu namreč kar 197 ameriških podjetij, letos pa jih je "le" 132.

Za Shellom so se med največjih deset ustvarila še podjetja ExxonMobil, Wal-Mart, BP, Sinopec Group, China National Petroleum, Chevron, ConocoPhillips in Toyota. Apple se je znašel na 55. mestu, leto prej je bil mesto višje. V lanskem letu so imeli 108,3 milijarde dolarjev (88 milijard evrov) prihodkov, kar je 66 odsotkov več, kot v letu prej.