Zaprtje volišč so v Libiji pospremili s praznovanji in ognjemeti. Država je izvedla prve svobodne volitve po več kot 60 letih. Državna volilna komisija je volilno udeležbo na podlagi prvih podatkov ocenila na 60 odstotkov.

(Foto: Reuters)

Vodja ene od glavnih islamističnih strank je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkril, da imajo zaenkrat solidno prednost tekmeci iz liberalne koalicije. Ta je dosegla dobre rezultate v nekaterih večjih mestih, izjema je Misrata. "Vodijo v Tripoliju in Bengaziju," je razkril vir. Tesnejši je rezultat na jugu države.

Potek volitev je bil v glavnem miren, nekaj nasilja so zabeležili le na vzhodu države. Tam se namreč nekateri bojijo, da bo regija v novi ustavodajni skupščini preslabo zastopana.

V streljanju na vzhodu ubita ena oseba

Libijski Nacionalni prehodni svet je namreč odločil, da pri razdelitvi 200 sedežev v ustavodajni skupščini upošteva regionalne in demografske kriterije. Pri tem jih bo 100 pripadlo zahodnemu delu države, 60 vzhodnemu in 40 južnemu.

Tako je bila v streljanju v vzhodnem mestu Ajdabija v soboto ubita ena oseba, dve sta bili ranjeni. Dan prej je umrl nek član volilne komisije, potem ko so neznanci streljali na helikopter, ki je prevažal volilni material, poroča AFP.

Incidenti so se zgodili tudi v mestu Bengazi, ki velja za zibelko upora proti Gadafiju. Na več volišč so vdrli oboroženi moški in ponekod uničevali volilni material. Na območje mesta so oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa popoldne napotile okoli 2500 dodatnih vojakov.

(Foto: Reuters)

Kljub izgredom uradni viri ocenjujejo, da je glasovanje vsaj nekaj časa potekalo na 98 odstotkih vseh volišč.

"Nov mejnik" v tranziciji v demokracijo

Na relativno miren potek volitev v Libiji se je svet odzval pozitivno. Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ocenil, da volitve predstavljajo "nov mejnik" v tranziciji države v demokracijo. "Današnje zgodovinske volitve potrjujejo, da je prihodnost Libije v rokah libijskega ljudstva," je poudaril.

Libiji je čestitala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Dodala je, da so ZDA pripravljene pomagati severnoafriški državi pri prehodu v svobodno in mirno demokracijo. Spomnila pa je, da Libijce pri tem čaka še veliko dela.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je volitve označila za "resnično zgodovinske", glasovanje pa za "dostojanstveno in urejeno". Britanski zunanji minister William Hague pa je menil, da gre za "prelomni trenutek". Izpostavil je, da so poročila omenjala le posamezne incidente, ki se "zdijo osamljeni".

Vodja 21-članske ekipe opazovalcev EU Alexander Graf Lambsdorff je za AFP ocenil, da je veliko število ljudi prišlo glasovati "mirno in brez strahu ali ustrahovanja, kljub nekaterim motnjam na vzhodu in nekaterim napetostim na jugu".

(Foto: Reuters)

"Volitve še zdavnaj niso končane," je poudaril ob tem. "Preštevanje in objava rezultatov so preostali pomembni koraki v volilnem procesu," je spomnil.

Za 200 sedežev več kot 4000 kandidatov

Libijci so v soboto volili 200 članov splošnega narodnega kongresa, kot se uradno imenuje ustavodajna skupščina, ki bo imenoval novo začasno vlado in delovno skupino za pripravo osnutka nove ustave.

Kandidaturo za sedeže v ustavodajni skupščini je vložilo več kot 4000 kandidatov, volilna komisija pa je po izločitvi ostankov nekdanjega režima potrdila 2500 neodvisnih in 1200 strankarskih kandidatov.

Delovna skupina bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Med ključnimi točkami nove ustave bodo oblika vladanja, vloga islama v državi in družbi, vloga žensk in pravice manjšin.

Ko bo ustava potrjena, bo imela skupščina 30 dni časa, da objavi nov volilni zakon, nato pa bodo morali v 180 dneh izvesti nove volitve.