"Ni več sporno, da je ta kriza postala grožnja mednarodnemu miru in varnosti," je dejal Hollande ob začetku srečanja. "Bašar al Asad mora oditi. Vzpostaviti je treba prehodno vlado. To je v interesu vseh," je poudaril. Tistim, ki vztrajajo, da se osovražen Asadov režim lahko izogne kaosu, Hollande sporoča, da bodo dobili oboje - osovražen režim in kaos. "In ta kaos bo ogrožal njihove interese," je menil.

Asada zapustil njegov tesni sodelavec in prijatelj iz otroških let

Poseben zagon je srečanju dala tudi novica, da je visoki sirski general, tesen sodelavec in dolgoletni osebni prijatelj predsednika Asada, prebegnil v Turčijo in je pravkar na letalu na poti v Pariz. Čeprav general Manaf Tlas še z ničemer ni nakazal, da namerava sodelovati s sirskimi uporniki, in se verjetno tudi pariške konference ne bo udeležil, pa je njegov prebeg doslej najbolj jasen znak, da so tudi v Asadovih krogih doumeli, da se režim sirskega predsednika bliža koncu. Medtem ko se uporniki proti do zob oboroženi vladni vojski borijo z minimalnimi zmogljivostmi, se v notranjem razkrajanju Asadovega režima in moči kaže novo upanje.

"Če bo prebeg Manafa Tlasa uradno potrjen, bo to močan udarec za režim in ožje predsednikove kroge, saj je bil Tlas zelo tesno povezan z vladajočo družino,“ je zapisal tudi predsednik sirskega urada za človekove pravice Rami Abdel Rahmane.

Trenja med Tlasom in sirskim vodstvom

Tlas je vodil elitno Republikansko gardo. Njegov oče Mustafa Tlas je kar 30 let opravljal funkcijo sirskega obrambnega ministra v času predsednikovanja Asadovega očeta Hafeza al Asada, kratek čas pa je Manafa Tlas isto vlogo opravljal v vladi trenutnega predsednika Bašarja al Asada.

Družina Tlas sicer izhaja iz mesta Rastan, ki leži v provinci Homs in je bilo prizorišče številnih protivladnih protestov od začetka upora marca 2011. Rastan je bilo kasneje tudi prizorišče hudih spopadov med režimskimi silami in uporniki. Sedaj je večinoma pod nadzorom slednjih.

Al Jazeera poroča, da so od virov blizu sirskemu političnemu vrhu ugotovili, da je Tlas v mestu Rastan in provinci Daraa večkrat poskušal izpogajati mir med privrženci režima in uporniki, a so bili njegovi poskusi neuspešni.

Tlasa naj bi bil sicer že več kot leto dni postavljen na stranski tir, saj se ga je ocenilo za nezanesljivega, nekaj mesecev kasneje pa je celo zapustil vojsko. Drugi vir je za AFP povedal, da se je odnos med Tlasom in političnim vrhom nepopravljivo poslabšal po hudem napadu na okrožje Bab Amir v provinci Homs februarja letos.

Tlasov oče je vodil obrambno ministrstvo leta 1982 med pokolom v Hami, ko naj bi umrlo med 20 do 48 tisoč ljudi. Mnogi uporniški aktivisti Mustafu Tlasu očitajo odgovornost za pokol in pozivajo k sojenju za vojne zločine.

Clintonova: Rusija in Kitajska bosta plačali svojo ceno

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je Rusijo in Kitajsko obtožila, da zavirata napredek v Siriji in da bosta morali plačati ceno, ker sta onemogočili sankcije ZN proti Asadovi vladi. Ob tem se je zavzela za resolucijo Varnostnega sveta ZN o političnih tranziciji v tej državi, ki bi vključevala tudi sankcije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srečanja v Parizu so se udeležili predstavniki okoli 100 večinoma zahodnih in arabskih držav ter mednarodnih organizacij, pa tudi predstavniki opozicijskega Sirskega nacionalnega sveta. Glavni zaveznici sirskega režima Rusija in Kitajska sta srečanje ponovno bojkotirali.

"Mislim, da sta Rusija in Kitajska prepričani, da ne bosta plačali nič za svojo podporo al Asadovemu režimu. Edini način, da se to spremeni, je, če vsaka država na srečanju takoj da vedeti, da bosta Rusija in Kitajska plačali ceno, ker ovirata oz. blokirata proces," je poudarila Clintonova. Sirsko opozicijo so zbrani na srečanju pozvali, naj se poenoti.

Sirska opozicija: Siti smo srečanj in rokov

Sirska opozicija je že dala vedeti, da s srečanjem ni zadovoljna. "Siti smo srečanj in rokov. Hočemo akcijo na terenu," je poudaril aktivist Osama Kajal, ki je zbrane v Parizu nagovoril preko Skypa.

"Nisem zadovoljen, saj Sirci ne čakajo na sporočila za javnost," pa je poudaril nekdanji vodja Sirskega nacionalnega sveta Burhan Galiun. Po njegovih besedah Sirce zanima, na kakšen način bi končali pokole v državi. "vsak dan je 100, 130, 150 žrtev in ljudje razmišljajo le o tem," je pojasnil.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v veliki Britaniji je bilo v Siriji zgolj danes ubitih najmanj 29 ljudi. Večinoma je šlo za ljudi, ki so se zbrali na protestih, vojska pa je streljala nanje. V zadnjih dveh dneh pa je bilo ubitih najmanj 130 ljudi.

Odziv EU in Rusije

Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je izjavo Clintonove po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označil za neprimerno. "Bolj kot vse drugo nas skrbi, da je ta izjava v nasprotju z deklaracijo konference v Ženevi prejšnji teden, na kateri je bila Clintonova prav tako navzoča," je pojasnil Gatilov.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki se je tudi udeležila današnjega srečanja v Parizu, je menila, da dejstvo, da so se vabilu na srečanje odzvale številne države in organizacije, kaže na veliko zavezanost mednarodne skupnosti podpori sirskemu ljudstvu, medtem ko se razmere na terenu slabšajo.

Poudarila je, da je za okrutnost zatiranja nasprotnikov režima odgovoren al Asadov režim, vsako stopnjevanje konflikta v Siriji pa bi po njenem vplivalo ne le na Sirijo, temveč na celotno regijo. Kot je v sporočilu za javnost še zapisala Ashtonova, sosednje države že čutijo posledice razmer v Siriji in že nosijo "največje in najtežje breme". Visoka zunanjepolitična predstavnica unije jim je zato obljubila nadaljnjo podporo.

Resolucijo, kritično do Damaska, je danes v Ženevi sprejel tudi Svet ZN za človekove pravice. Vse strani, vpletene v nasilje v državi, resolucija poziva, naj končajo nasilje, ter vztraja pri nujnosti mednarodne preiskave zločinov, ki sta jih v Siriji zagrešili obe strani, poroča AFP.