Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je predstavnik talibanov Ehsanulah Ehsan dejal, da tovornjakom ne bodo dovolili voziti mimo njih, ampak jih bodo napadli in pobili voznike.

Clintonova je v torek v Washingtonu dejala, da je pakistanski zunanji ministrici Hini Rabani Har v telefonskem pogovoru izrekla "opravičilo ZDA za izgube, ki jih je utrpela pakistanska vojska". Dodala je, da sta se obe strani strinjali, da je šlo za napako.

Ob tem je Har Clintonovo seznanila, da so pakistansko-afganistanske oskrbovalne poti ponovno odprte. V ameriškem letalskem napadu 26. novembra lani je umrlo 24 pakistanskih vojakov. Islamabad je zaprl oskrbovalne poti in zahteval prenehanje napadov z brezpilotnimi letali.

Predsednik ZDA Barack Obama v torek zadeve ni komentiral. Doslej se ZDA niso hotele opravičiti, čeprav je Obama uvodoma dejal, da obžaluje incident. "Supersila je priznala naše načelno stališče," je dejal pakistanski minister za informiranje Kaman Zaman Kaira in pri tem zavrnil, da bi šlo kadarkoli za denar. "Šlo je za vprašanje suverenosti," je dejal.

Tudi Clintonova je zavrnila govorice, da bi Pakistan izsiljeval z zahtevami za višja plačila pristojbin za prevoz s tovornjaki. Dejstvo pa je, da bodo ZDA s ponovnim odprtjem poti preko Pakistana prihranile okoli 100 milijonov dolarjev na mesec. Vojake zveze Nato so morali oskrbovati preko Rusije in srednje Azije.

Pakistan bo sicer dobil denarno nagrado v višini 1,1 milijarde dolarjev. Gre za sredstva, ki so jih ZDA dale na stran za pomoč Pakistanu zaradi sodelovanje v vojni proti islamskim skrajnežem. Dokler je trajala blokada oskrbovalnih poti, so bila sredstva zamrznjena, sedaj pa se bodo predvidoma spet sprostila.

Konec sedemmesečne blokade oskrbovalnih poti je pozdravil tudi ameriški obrambni minister Leon Panetta, vendar pa republikanci v ZDA niso bili tako prizanesljivi. Njihov predsedniški kandidat Mitt Romney je ponovil obtožbo, da se Obama vse preveč rad opravičuje v tujini za dejanja Američanov.