Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so jih izpustili, potem ko se je predsednik sodišča Sang Hyun Song med današnjim obiskom v Libiji opravičil in obljubil preiskavo o libijskih obtožbah, da so Gadafijevemu sinu skušali predati dokumente, ki bi lahko ogrožali nacionalno varnost Libije.

Namestnik libijskega zunanjega ministra Mohamed Abdelaziz je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je izpustitev posledica dogovora med Libijo in ICC, da bo mednarodno sodišče nadaljevalo preiskavo in Tripoli seznanjalo z ugotovitvami. Dodal je, da bo četverica iz Libije odšla še danes.

Sang Hyung Song se je na isti novinarski konferenci v mestu Zintan zahvalil libijskim oblastem za posredovanje pri izpustitvi četverice in se opravičil za nastale težave. Zagotovil je, da bodo po njihovi vrnitvi v Haag izvedli preiskavo in da bodo sankcionirali morebitno neprimerno ravnanje.

Štiri uslužbence ICC, ki v primeru Saifa al Islama na Mednarodnem kazenskem sodišču delajo za obrambo, so priprli 7. junija v Zintanu, kjer je priprt tudi Gadafijev sin. Libijske oblasti avstralsko odvetnico Melindo Taylor obtožujejo, da je med obiskom Gadafijevega sina imela pri sebi mini fotoaparat, skrit v pisalu, ter pismo Mohameda Ismaila - Saifove nekdanje desne roke, ki je trenutno na begu. Sokrivde so obtožili tudi njeno prevajalko Helen Asaf. Priprli so še odvetnika Aleksandra Hodakova in Estebana Peralto Losillo.

Abdelaziz je še dejal, da bo 23. julija libijsko sodišče končalo proces v njihovem primeru in da bodo odločitev sodišča posredovali ICC. Ni jasno, ali se bo četverica morala takrat pojaviti na libijskem sodišču, še navaja AFP.

Obisk pravne ekipe ICC pri Saifu so libijske oblasti odobrile, vztrajajo pa, da mu mora soditi domače sodišče. Doslej jim sicer še ni uspelo doseči, da bi nekdanji uporniki v Zintanu, ki so Saifa novembra lani aretirali in ga zadržujejo v tamkajšnjem zaporu, izročili oblastem v Tripoliju. ICC želi Saifu soditi zaradi zločinov proti človečnosti.