Predstavnik islamistov je v soboto izjavil, da bodo uničili vse mavzoleje v tem mestu, in včeraj so res nadaljevali svoje početje. V ortodoksnem islamu sicer ne poznajo čaščenja svetnikov, saj je zanje, kot je dejal predstavnik islamistov, Bog samo eden.

Srednjeveška univerza

Timbuktu so v 11. stoletju ustanovili Tuaregi. Ob tem ko se je razvijal kot pomembno središče trgovine z začimbami, zlatom, sužnji in slonovo kostjo, je postajal tudi intelektualno središče zahodne Afrike. Od 15. stoletja je v Timbuktu iz večjega dela Afrike prihajalo študirat na tisoče mladih. Danes o tem priča več sto tisoč rokopisov, nekateri so tudi iz 12. stoletja, z zelo naprednimi teksti s področja astronomije, glasbe, slovnice, matematike, botanike, filozofije, teologije, prava, politike, zgodovine, genealogije, anatomije, medicine in farmacije. Zelo veliko je zlasti trgovskih pogodb in sodnih odločitev, najti pa je celo nasvete glede erotike in spolnosti. Rokopise kot zaklad pogosto hranijo ugledne družine iz Timbuktuja, ki so zdaj večinoma zbežale v tujino ali na jug Malija. Približno 30.000 teh rokopisov je malijska vlada aprila, preden so mesto zasedli islamisti, spravila na varno. 

Mnogi temnopolti Afričani so ogorčeni, ker je svetovna javnost danes, ko rokopise ogrožajo islamisti, in tudi sicer brezbrižna do materialnih dokazov, da nearabsko afriško kulturno izročilo ni le ustno, ampak tudi pisno in da so se v srednjem veku lahko na intelektualne dosežke grško-rimske antike opirali, kot je to veljalo za vse takratne islamske intelektualce, tudi temnopolti muslimani. Sicer že Francozi, ki so leta 1894 zavzeli Mali kot kolonijo, niso pokazali pretiranega zanimanja za te rokopise. 

Države zahodne Afrike so za akcijo

Več uporniških skupin islamistov in Tuaregov se je polastilo severnega Malija, potem ko je 22. marca letos prišlo do vojaškega državnega udara. Sedanje uničenje mavzolejev v Timbuktuju pa spominja na talibansko uničenje več kot 1500 let starih veličastnih kipov Bude v Afganistanu marca 2001.

V petek so države zahodne Afrike pozvale varnostni svet OZN, naj z resolucijo čim prej omogoči vojaško posredovanje proti islamistom na severu Malija. Petnajst držav zahodne Afrike, med katerimi ima vodilno vlogo Nigerija, ima za akcijo pripravljenih že 3300 vojakov. Upajo na logistično pomoč Francije in ZDA.