Poznavalci sicer menijo, da so možnosti za konferenco v ruski prestolnici majhne, saj si Moskva prizadeva, da bi v to pritegnili tudi Iran, ki velja za tesnega zaveznika sirskega režima. Današnje pogovore v Ženevi pa je neimenovani diplomat opisal kot "težavne", a obstaja "možnost za dogovor", povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Siriji se medtem nadaljuje nasilje. V današnjih spopadih je bilo po vsej državi ubitih že najmanj 53 ljudi, večinoma civilistov, več sto pa jih je ujetih v mestu Duma v bližini Damaska, ki ga je Asadova vojska povsem obkolila, je po navedbah AFP sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Opozorili so na "katastrofalne humanitarne razmere" v Dumi, ki je od 21. junija tarča silovitih obstreljevanj s strani provladne vojske. V napadih naj bi bilo po navedbah observatorija ubitih več deset ljudi, ranjenih pa naj bi jih bilo več sto. V mestu pa je še vedno ujetih več kot sto družin, predvsem žensk in otrok, ki zaradi silovitega obstreljevanja ne morejo pobegniti.

Do spopadov prihaja tudi v mestu Rastan v osrednji provinci Homs, ki naj bi bil od februarja pod nadzorom upornikov. Po državi je odjeknilo tudi več eksplozij, med drugim v bližini naftovoda v vzhodni provinci Deir Ezor.

Medtem je namestnik generalnega sekretarja Arabske lige Ahmed Ben Heli sporočil, da bo v ponedeljek v Kairu potekalo srečanje sirske opozicije, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na srečanje je povabljenih več kot 200 Sircev, predstavnikov opozicijskih skupin, ter zunanji ministri petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN - Rusije, ZDA, Velike Britanije, Kitajske in Francije, je pojasnil Ben Heli. Prav tako so povabljeni Annan ter odposlanci iz Iraka, Kuvajta, Katarja, Turčije in Tunizije.

Sodelovanje drugih držav bo potekalo le na uvodnem in zaključnem delo srečanja, medtem ko bodo predstavniki opozicijskih skupin dva dni zasedali sami. Pred tem so tovrstna srečanja na sedežu Arabske lige v Kairu propadla zaradi različnih pogledov sirskih opozicijskih skupin, še navaja AP.