Eden od voditeljev skrajnodesničarske stranke Jobbik in evroposlanec Csanad Szegedi, ki je znan tudi po svojih antisemitističnih in protiromskih izpadih, je priznal, da je pred kratkim odkril, da ima judovske korenine.

Sedaj je obnašanje pomembnejše od rase

''Ne rečem, da zaradi tega nisem bil presenečen,'' je priznal v intervjuju za dnevnik Barikad, ki je blizu stranki Jobbik. Dodal je, da bo potreboval nekaj časa, preden bo ''prebavil'' to novico in dejal:'''Mislim pa, da ni tako pomembno, da si čiste madžarske rase, temveč način, kako se vedeš kot Madžar. Zame je pripadnost Madžarom vedno pomenila tudi odgovornost do domovine in to nima nič z rasno večvrednostjo.''
Nedavno so njegovi kolegi iz stranke Jobbik zbudili veliko pozornosti medijev doma in po Evropi, ko so zahtevali genski test, s katerim so hoteli dokazati, da se po njihovih žilah ne pretakata ne judovska, ne romska kri.

Njegova babica je preživela holokavst

Po prepričanju mnogih uporabnikov spleta pa je Szegedi že prej moral vedeti, da je bila njegova stara mama Magoldna Klein ena redkih madžarskih Judinj, ki je preživela holokavst. Sicer je madžarski fašistični režim šele spomladi 1944 nemškim nacistom dovolil, da so v taborišča smrti odpeljali skoraj pol milijona Judov, od tega več sto iz Lendave in Murske Sobote. Pred tem so Judje na Madžarskem živeli razmeroma dobro.

Na enem od madžarskih spletnih časopisov v Szegedijevem primeru vidijo dokaz, da »neumnost ni povezana z gensko zasnovo«. Predsednik Jobbika Gabor Vona pa je včeraj na nacionalni televiziji izjavil, da evroposlanca Szegedija podpira in da bo ta ohranil vse svoje funkcije v stranki.