Rokovanje kraljice in McGuinnesa, ki je sedaj namestnik prvega ministra na Severnem Irskem, je potekalo daleč od medijskih luči, za zaprtimi vrati na zasebnem srečanju v gledališču v Belfastu. Medijem dostop do srečanja ni bil dovoljen. Si je pa dvojica pol ure kasneje segla v roke še pred televizijskimi kamerami in fotografi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

McGuinness je vodil Iro v času, ko je ta leta 1979 izvedla atentat na kraljičinega bratranca, lorda Louisa Mountbattna. V štirih desetletjih nasilja med protestanti in katoliki je na Severnem Irskem umrlo 3700 ljudi.

Ira se je odpovedala nasilju in razorožila leta 2005. McGuinnessova irska nacionalistična stranka Sinn Fein pa je vse do danes zavračala vse stike z britansko kraljevsko družino.

Britanska kraljica, ki je formalno tudi vrhovna poveljnica britanske vojske, je bila v očeh severnoirskih republikancev doslej velika sovražnica. Britanski mediji pa so McGuinnesa v preteklosti označevali kot "državnega sovražnika številka ena", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kraljica je na Severno Irsko prispela v torek v okviru slovesnosti ob diamantnem jubileju, ki zaznamuje njenih 60 let na prestolu.