Gre za v Indiji rojenega Sajeda Zabiudina, znanega tudi kot Abu Hamza, ki so ga varnostne sile prijele, ko je pripotoval iz Bližnjega vzhoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju indijske policije je bil eden izmed operativnih organizatorjev napadov in je iz pakistanskega Karačija po telefonu dajal navodila desetim napadalcem, ki so pred štirimi leti kar 60 ur sejali smrt v indijskem finančnem središču in pobili 166 ljudi, 300 pa jih ranili.

Minister Chidambaram je danes pred novinarji v indijski zvezni državi Kerala povedal, da je Hamza potrdil obtožbe New Delhija, da so bili v napade v Mumbaiju vpleteni tudi pakistanski "državni dejavniki".

"Trditev, da so za pokolom stali nedržavni dejavniki, ne velja več," je ob tem poudaril minister. Dodal pa je, da z besedama "državni dejavnik" ne meri na nobeno določeno pakistansko službo. "A jasno je, da so imeli pokoli 26. novembra 2008 državno podporo ali podporo državnih dejavnikov," je še povedal.

Pakistan je Indijo sicer že zaprosil, naj z njim deli informacije o Hamzi, New Delhi pa tudi pozval, naj za napade ne krivi Islambada. Kot je danes dejal pakistanski svetovalec za notranje zadeve Rehman Malik, je čas, da se igra obtoževanja konča. "Proti terorizmu se moramo boriti skupaj," je dodal.

Islamabad je že v preteklosti odločno zanikal trditve, da bi bil vpleten v pokole v Mumbaiju in sedem osumljenih vpletenosti v te napade tudi postavil pred sodišče. Soditi so jim začeli leta 2009, a proces ves čas zaznamujejo preložitve.