Skupina 33 sirskih dezerterjev in njihovih družin je po navedbah agencije Anadolu, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, v Turčijo prispela ponoči. Med njimi sta nek general - že 13. general, ki je dezertiral iz sirske vojske in pribežal v Turčijo - in dva polkovnika. Trenutno so v begunskem taborišču nedaleč od turško-sirske meje.

Iz Sirije zbežalo že na tisoče vojakov

Iz sil, zvestih sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, je od začetka protirežimske vstaje v Siriji marca lani zbežalo že na tisoče vojakov, a večinoma naborniki z najnižjimi čini. Uporniško Svobodno sirsko vojsko tako večinoma sestavljajo prav dezerterji.

Tisti, ki se zatečejo v Turčijo, nato tam pogosto zbirajo hrano in druge potrebščine, ki jih nato tihotapijo svojim tovarišem v domovini, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Odnosi med državama so se zaostrili

V begunskih taboriščih v jugovzhodnih turških provincah Hatay, Gaziantep, Sanliurfa in Kilis je trenutno že okoli 33.000 Sircev, ki so se tja zatekli pred nasiljem doma. Po navedbah aktivistov je to nasilje terjalo že 15.000 življenj.

Odnosi med sosednjima državama, ki sta bili nekoč v dobrih odnosih, so se po ostri obsodbi nasilja nad protirežimskimi protestniki v Siriji s strani Ankare močno zaostrili. Turčija je kmalu po začetku vstaje ponudila zatočišče sirskim beguncem, večkrat pa je tudi že gostila srečanja sirskih opozicijskih aktivistov.

Sestrelitev turškega letala

Za še dodatne napetosti je poskrbela petkova sestrelitev turškega vojaškega letala, potem ko je to - po trditvah Ankare povsem pomotoma - kršilo sirski zračni prostor. Sirska protiletalska obramba je po navedbah Turčije neoboroženo letalo brez opozorila sestrelila v mednarodnem zračnem prostoru, nekaj minut po tem, ko je to zapustilo sirski zračni prostor.

Medtem ko so šli odzivi na incident po svetu praviloma v smeri obsodbe Sirije, se je Kitajska danes odzvala z opozorilom obema stranema. "Upamo, da bosta relevantni strani ostali mirni in bosta pokazali zadržanost ter bosta ustrezno prek diplomatskih kanalov in ne z zaostrovanjem napetosti uredili to vprašanje," je sporočilo zunanje ministrstvo v Pekingu.

Na zahtevo Turčije bo na to temo v torek potekalo tudi nujno zasedanje zveze Nato.