Lugo je obenem približno 500 protestnikov, ki so se zbrali v prestolnici Asuncion, pozval, naj ostanejo mirni. "Nič več nasilja," je dodal.

Zgornji dom parlamenta v Paragvaju je v petek Luga, ki se je na oblast povzpel leta 2008 kot borec za pravice revnih, odpoklical s položaja predsednika države.

Kot novi predsednik države je zatem prisegel njegov dosedanji podpredsednik, 49-letni Federico Franco. Ta je sicer priznal, da je postopek odpoklica stekel na "način, ki je bil malce hiter", in je presenetil vse, a obenem zatrdil, da ni prišlo do kršitve demokracije.

Jezni odzivi doma in v tujini

Nemudoma so sledili ne samo jezni odzivi javnosti doma, temveč tudi iz številnih latinskoameriških držav. Argentina se je med drugim "zaradi zloma demokratičnega reda" že odločila za odpoklic svojega veleposlanika iz Paragvaja. Enako odločitev je v soboto zvečer sprejela tudi Brazilija, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Brazilsko zunanje ministrstvo je ob tem obsodilo način, s katerim so odstavili Luga. Slednji po njihovih navedbah ni imel možnosti za ustrezno obrambo pred očitki. S Kube pa so sporočili, da nove vlade ne bodo priznali.

Zaskrbljenost zaradi dogajanja v Paragvaju so v soboto izrazili tudi v ZDA in EU ter sprte strani pozvali k spoštovanju volje ljudstva.

Slabo opravljanje nalog?

Poslanci so Luga odstavili zaradi "slabega opravljanja njegovih nalog", potem ko je ob deložaciji skupine kmetov brez lastne zemlje izbruhnilo nasilje, ki je terjalo 17 življenj. Za njegov odpoklic je v petek glasovalo 39, proti njemu pa le štirje člani sicer 45-članskega senata, zgornjega doma parlamenta.

Minuli petek je skušalo kakih 350 policistov pregnati skupino 150 kmetov, ki se je naselila na zasebni farmi Curuguaty na severovzhodu Paragvaja in je ni hotela zapustiti. V nasilju, ki je izbruhnilo, je bilo ubitih šest policistov in 11 kmetov. Farma pripada bogatemu poslovnežu Blasu Riquelmeu, nekdanjemu senatorju in političnemu nasprotniku Luga.

Kmetijstvo predstavlja v Paragvaju zelo pomembno gospodarsko panogo. Paragvaj je eden vodilnih proizvajalcev soje na svetu. A ozemeljski spori so precej pogosti, saj si samo dva odstotka prebivalstva lasti kar 80 odstotkov zemlje. Večina ljudi, ki živijo na podeželju, se tako preživlja z majhnimi kmetijami, na katerih lahko pridela hrano bolj ali manj le zase.