Kot je za sirsko državno tiskovno agencijo Sana povedal tiskovni predstavnik vojske, so sestrelili "neidentificirano zračno tarčo", ki je na zelo nizki višini in z veliko hitrostjo s smeri zahoda priletela nad sirske teritorialne vode na vzhodu Sredozemskega morja.

Protiletalska obramba se je sprožila in zadela letalo, ko je bilo to kakšen kilometer od kopnega. Letalo je nato strmoglavilo v sirske teritorialne vode kakih deset kilometrov od obale v provinci Latakija, je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je dodal, so nato ugotovili, da je šlo za turško letalo, sedaj pa sirska in turška mornarica sodelujeta pri iskanju dveh pogrešanih pilotov.

Že pred poročanjem Sane je Erdogan potrdil, da so v Ankari prejeli pisno izjavo Sirije, da je ta sestrelila turško letalo. Kot je dejal, še preučujejo vsa dejstva, nakar pa bodo "odločno sprejeli vse potrebne korake".

Gül napovedal odločen odgovor Ankare

Tudi Gül je kasneje napovedal odločen odgovor Ankare, čeprav je obenem priznal, da utegnejo biti trditve Damaska resnične. Po njegovih besedah je namreč možno, da je bilo letalo sestreljeno v sirskem zračnem prostoru, a pri bojnih letalih, ki letijo nad morjem z velikimi hitrostmi, je prečkanje državnih meja za krajši čas in manjše razdalje pač nekaj običajnega. Za tem se ne skrivajo nobeni slabi nameni, tega enostavno ni mogoče nadzorovati, je poudaril.

Turška vojska je pred tem v petek sporočila, da je dopoldne nad jugozahodnim delom province Hatay blizu meje s Sirijo izgubila radarski stik z enim od svojih letal vrste F-4. Zaradi dogodka so sklicali izredno srečanje vojske in obveščevalnih služb ter vlade, Erdogan pa se je zato nemudoma vrnil iz Brazilije.

Kot piše AFP, predstavlja incident pomemben preizkus za sosednji državi, ki sta bili nekoč v dobrih odnosih, a so se ti po Erdoganovi ostri obsodbi nasilja nad protirežimskimi protestniki v Siriji močno zaostrili. V Turčijo se je doslej v begu pred nasiljem v Siriji zateklo že kakih 30.000 ljudi. Nedavno je tudi gostila pomembno srečanje sirskih opozicijskih aktivistov.

Iz današnje tiskane izdaje: ZDA in Velika Britanija bi Asadu podelile imuniteto in mu omogočile pot v Švico

Al Asad oblikoval novo sirsko vlado

Sirski predsednik Bašar al Asad je sredi krvave krize, ki že 15 mesecev pretresa državo, izdal odlok, s katerim je oblikoval novo vlado. Novo vlado, ki jo bo vodil zvest član al Asadove stranke Baas Rijad Farid Hidžab, je Sirija dobila po parlamentarnih volitvah 7. maja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Te sporne volitve sredi nasilja so potekale ob bojkotu opozicije, sicer pa parlament v Siriji v veliki meri zgolj potrjuje odločitve predsednika oz. njegovih svetovalcev.

Al Asad je po majskih volitvah obljubil, da bo nova vlada bolj odprta tudi za politike iz drugih strank. A imenovanje Hidžaba, nekdanjega ministra za kmetijstvo, je to obljubo postavilo pod vprašaj.

V novi vladi tudi ni sprememb na ključnih ministrstvih, kot so resorji za zunanje zadeve, obrambo in notranje zadeve. Zunanji minister tako ostaja Valid al Mualem.

Je pa al Asad vzpostavil nekaj novih ministrstev, vključno z ministrstvi za notranjo trgovino, zaščito potrošnikov, zunanje gospodarstvo in trgovino ter razvoj gradbeništva.

V državi se medtem nadaljuje nasilje, v katerem je bilo po podatkih opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice danes ubitih najmanj 15 ljudi, v petek pa 116, med njimi 69 civilistov.