Jarnjak je bil sicer sprva osumljenec v enem izmed največjih korupcijskih primerov na Hrvaškem, v katerem obtožence bremenijo, da so preko oglaševalske agencije Fimi-media iz javnih podjetij in ministrstev odtujili najmanj deset milijonov evrov. Potem ko je lani podal izjavo preiskovalcem, pa je postal priča tožilstva.

Glede na to, da Jarnjak očitno veliko ve o finančnem poslovanju in delovanju stranke v inkriminiranem obdobju, je sodnica Ivana Čalić za pričevanje bivšega generalnega sekretarja HDZ določila tri dni.

Jarnjak je povedal, da so štirje obtoženci, nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik HDZ Mladen Barišić, bivši tiskovni predstavnik vlade in stranke Ratko Maček, direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak ter bivša računovodja HDZ Branka Pavošević, delovali v vzporedni strankarski strukturi, ki je bila odgovorna le prvoobtoženem Sanaderju.

Izpostavil, da je Sanader edini v HDZ lahko sprejemal tudi finančne odločitve, če o tem ni razpravljalo predsedstvo stranke, ki je bilo sicer odgovorno za finančno poslovanje.

Zatrdil je, da se na predsedstvu HDZ nikoli niso posebej pogovarjali o odločitvah predsednika stranke. Omenjal je tudi slabe odnose med Barišićem in Mačkom, ki je vodil tudi oglaševalsko agencijo Massol.

Na vprašanje tožilstva se je spomnil tudi afere z nabavo dragocenega avtomobila znamke bmw za Sanaderja, ki naj bi ga plačal nekdanji lastnik družbe Dioki in Novega lista, Robert Ježić. Reški podjetnik je sicer osrednja priča tožilstva proti Sanaderju na ločenem sojenju v primeru domnevne podkupnine od madžarske energetske družbe Mol.

Nekdanji generalni sekretar HDZ je tudi povedal, da je slišal od svojega voznika, da nekatere osebe iz stranke prejemajo denar. Ko je preveril pri Pavoševićevi, naj bi mu ona povedala, da gre za ljudi s seznama, ki ga je sestavil Sanader.

Spomnil se je, da je nekoč Pavoševićevo vprašal, zakaj je bil nek mesečni račun za telefon v HDZ višji kot 120.000 kun (16.000 evrov). Odgovorila je, da ima veliko službenih telefonov, med drugimi pa naj bi enega imela tudi ena izmed Sanaderjevih hčerk.

Jarnjak je omenjal tudi izplačila lokalnim medijem pred volitvami, kot je bilo v primerih Osiješke televizije in televizije Z1 iz Zagreba, kot tudi nekaterim pevcem, ki naj bi nastopili v predvolilnih kampanjah HDZ.

Jarnjak bo pričanje nadaljeval v torek.