Prvi izidi vzporednih volitev, objavljeni takoj po zaprtju volišč, so pokazali, da sta bili konservativna Nova demokracija in levo usmerjena Siriza izenačeni. Konservativci pod vodstvom ekonomista Antonisa Samarasa so lahko računali na skoraj 30 odstotkov glasov, skrajno leva Siriza z Aleksisom Ciprasom na čelu pa na odstotek ali dva manj. Toda ko so začeli prihajati uradni izidi, se je razmerje vendarle toliko spremenilo, da je bilo mogoče z večjo gotovostjo napovedati zmago Nove demokracije z 29,5 odstotka glasov, ki zato lahko računa še na bonus 50 sedežev v 300-članskem parlamentu, tako da bi imela skupaj s socialisti dovolj glasov za oblikovanje vlade. V Grčiji namreč stranka, ki zmaga na volitvah, dobi še bonus 50 sedežev v parlamentu. Socialistična stranka Pasok, ki prav tako podpira sprejete mednarodne zaveze Grčije, naj bi dobila okoli 12 odstotkov glasov.

Preberite še komentar Ervina Hladnika Milharčiča: Volilni bankomat

Skrajno leva stranka Siriza, ki zavrača varčevalne ukrepe in zaveze, ki jih je sprejela Grčija v zameno za mednarodno finančno pomoč, je glede na delne izide zbrala okoli 27 odstotkov glasov. To je več kot maja, a ne dovolj za zmago. V parlament naj bi se tudi tokrat, tako kot na volitvah maja, uvrstilo sedem strank, a so mnoge dobile manj glasov kot na prejšnjih volitvah. Šestega maja nobeni stranki ni uspelo zbrati dovolj glasov za oblikovanje vlade, tako da so morali Grki včeraj vnovič na volišča.

Nekdanja grška zunanja ministrica Dora Bakojanis je že dejala, da je njena stranka Nova demokracija zmagala. "Zdaj je nastopil čas za oblikovanje vlade narodne enotnosti za izhod iz krize," je dejala.
Ko je že bilo jasno, da Nova demokracija ne more izgubiti, je pred podpornike stopil Antonis Samaras, ki se je zahvalil volilcem, ki niso nasedli populističnim obljubam, ampak so se odločili za stranko, ki je Grkom povedala resnico, kaj jih čaka, a tudi za politiko, ki bo prinesla službe, razvoj, pravico in varnost za državljane Grčije. Država se ne bo spuščala v "nove avanture, vlada ne bo ogrožala položaja države v EU in ne bo ohromljena, okamenela zaradi krize". EU je zagotovil, da bodo izpolnili svoje obveznosti in podpisane sporazume. To je seveda lahko napovedal, ker so izračuni pokazali, da skupaj s socialisti (Pasok) in pripadajočimi 50 sedeži za zmago lahko oblikujejo proevropsko koalicijo in potisnejo v opozicijo levo koalicijo, zbrano v Sirizi.

Vodja socialistov Evangelos Venizelos pa je predlagal oblikovanje vlade narodne soodgovornosti, češ da bi bilo to v skladu s tistim, kar so danes na volitvah izrazili Grki. Dejal je, da bi morale biti v vladi tudi druge stranke levice, poleg Pasoka še Demokratična levica in Siriza. "Nobene odločitve ni mogoče sprejeti brez te narodne enotnosti," je dejal.

Vodja Sirize Aleksis Cipras je priznal poraz in zaželel Samarasu uspešno sestavo takšne vlade, ki bo delovala v prid Grkom, kar pomeni, da ne bo pristala na nesprejemljive pogoje, ki jih Grčiji postavljajo EU in banke. Grki politikom niso dali bianko menice za takšno rešitev. Ni pa odgovoril na posredno ponudbo Venizelosa, da bi se Siriza pridružila novi vladi. Iz njegovega govora je mogoče sklepati, da bodo raje ostali v opoziciji, toda vseh kart verjetno ni položil na mizo. Pogajanja o novi vladi naj bi se začela že danes in v tem procesu bo bolj jasno, ali ima Cipras še kakšnega aduta v rokavu. Uradni Bruselj sinoči razpleta grških volitev še ni komentiral, a nedvomno so v "prestolnici" EU nekoliko lažje zadihali.