Socialisti naj bi glede na izide vzporednih volitev dobili najmanj 312 sedežev v 577-članskem parlamentu. Absolutna večina je sicer pri 289 sedežih.

"Zdaj je naša naloga, da uspemo"

Socialisti tako v parlamentu ne bodo potrebovali podpore drugih strank na levici, kot so Zeleni in Leva fronta. Francoski predsednik sicer za to, da lahko izvaja svojo politiko, potrebuje večino v parlamentu.

Vodja socialistov Martine Aubry se je Francozom že zahvalila za zaupanje."Zdaj je naša naloga, da uspemo," je dejala.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je dejal: "Ta nova trdna večina nam bo omogočila spremembe, hkrati pa nam nalaga veliko odgovornost v Franciji in v Evropi."

Sarkozyjeva stranka z 220 sedeži

Največja opozicijska stranka, Zveza za ljudsko gibanje (UMP) na predsedniških volitvah 6. maja poraženega Nicolasa Sarkozyja, naj bi imela poslej v parlamentu 220 sedežev.

Alain Juppe, nekdanji francoski zunanji minister in kandidat za novega vodjo UMP, je že priznal poraz svoje stranke.

Glede na izide vzporednih volitev se je prvič po letu 1998 v parlament uvrstila skrajno desna Nacionalna fronta, ki naj bi imela dva poslanca. A, kot kaže, v parlament ni uspelo priti vodji stranke Marine Le Pen.

Le Penova zahtevala ponovno štetje

Izid volitev v okraju Henin-Beaumont na severu Francije je sicer zelo tesen, zato naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Le Penova celo zahtevala ponovno štetje. Le Penovo je premagal kandidat socialistov Philippe Kemel.

Bo pa v nacionalni skupščini nečakinja Le Penove, 22-letna Marion Marechal-Le Pen.

Med tistimi, ki se jim ni uspelo uvrstiti v parlament, je tudi nekdanja partnerica predsednika Hollandea in predsedniška kandidatka pred petimi leti Segolene Royal.

Pred drugim krogom volitev je sicer v Franciji pravi vihar povzročila sedanja Hollandeova spremljevalka Valerie Trierweiler, ki je na twitterju zaželela srečo protikandidatu Royalove v mestu La Rochelle.

Žrtev "politične izdaje"

Royalova je danes po objavi izidov dejala, da je bila žrtev "politične izdaje", obenem pa je napovedala, da bo kljub temu ostala v politiki.

V Franciji volijo po večinskem volilnem sistemu, v drugi krog pa se v posameznem okraju prebijejo kandidati, ki v prvem krogu dobijo najmanj 12,5 odstotka glasov vseh vpisanih volivcev.

V prvem krogu prejšnjo nedeljo si je poslanski sedež že zagotovilo 22 socialistov in devet kandidatov UMP.

Francoski socialisti imajo poleg predsednika tudi večino v zgornjem domu francoskega parlamenta, v senatu, so pa tudi na čelu večine francoskih regij.

V današnjem drugem krogu parlamentarnih volitev je bila udeležba še nižja kot prejšnjo nedeljo. Na volišča je prišlo le okoli 56 odstotkov volivcev, kar pomeni, da je bila udeležba rekordno nizka.