Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice AI zatrjuje, da razpolaga z novimi dokazi o tem, da so sirski vojaki žrtve, tudi otroke, pregnali z domov in jih nato ustrelili. V nekaterih primerih pa se je celo zgodilo, da so zažgali njihove posmrtne ostanke.

"Skrb vzbujajoči novi dokazi o vzorcu organiziranih hudih zlorab izpostavljajo nujno potrebo po odločnem mednarodnem ukrepanju," je v poročilu na 70 straneh z naslovom "Deadly Reprisals" opozorila strokovnjakinja organizacije za krizne situacije Donatella Rovera.

Organizacija je v okviru svojega dela opravila pogovore s prebivalci 23 mest in vasi po vsej Siriji. Pri tem je prišla do zaključka o krivdi sirskih vladnih sil in milic za hude kršitve človekovih pravic in resne kršitve mednarodnega prava oziroma zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

Poročilo nadalje obtožuje sirski režim rutinskega mučenja tistih, ki so jih aretirali, vključno z bolnimi in starejšimi. Poleg tega pa poziva Varnostni svet Združenih narodov, da primer Sirije predloži tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča in uvede embargo na prodajo orožja Siriji, poroča AFP.

Kot sicer ugotavlja Sirski observatorij za človekove pravice, je bilo od začetka upora proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada marca lani doslej ubitih že več kot 12.000 ljudi, večinoma civilistov.

V Siriji kljub krhki prekinitvi ognja, ki je začela veljati 12. aprila, nasilje namreč ne pojenja. Po državi so v sredo znova izbruhnili spopadi med vladnimi silami in uporniki, ki so se sicer po osmih dneh silovitega obstreljevanja umaknili iz obleganega mesta Al Hafa.