Chamberlainovo je sodišče vmes tudi obsodilo za smrt otroka, zaradi česar je več kot tri leta preživela za zapahi, kjer je rodila tudi četrtega otroka. Lindy in dekličinega očeta, Michaela Chamberlaina, ki je bil zaradi sodelovanja pri umoru obsojen na pogojno kazen, so leta 1988 nato oprostili, potem ko so v bližini skrivališča dingov našli del dekličinega oblačila.

Danes pa je po poročanju svetovnih medijev sodišče sporočilo svojo ugotovitev, da je otroka zares odnesel avstralski divji pes, tako kot sta zakonca Chamberlain trdila že ves čas. "Obstajajo dokazi, da je v določenih okoliščinah dingo sposoben napasti, vzeti in povzročiti smrt majhnih otrok," je pojasnila mrliška oglednica Elizabeth Morris, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kalvarija končno končana

Ko sta danes 64-letna Lindy Chamberlain-Creighton in njen nekdanji mož Michael Chamberlain poslušala ugotovitve že četrte preiskave smrti njune hčere, so jima v oči stopile solze. "Končno se je ta kalvarija končala," je na pol v solzah, na pol v smehu dejala Chamberlainova.

Dvomesečna Azaria je 17. avgusta 1980 izginila na šotorjenju sredi avstralske puščave. Večina avstralske javnosti sprva ni verjela, da bi bil dingo sposoben odnesti otroka in se je postavila nasproti zakoncema Chamberlain, ki sta preživljala pravi javni linč. Občasno so ju ljudje opljuvali, ali pa so pred njuno hišo oponašali tuljenje psov. Zgodba je postala zelo odmevna, leta 1988 so o njej posneli celo film z naslovom Krik v noči (A Cry in the Dark).

Avstralske oblasti sicer nikoli niso zabeležile, da bi kakšen dingo odnesel otroka, so pa divji psi v zadnjih letih večkrat napadli otroke in tri pogrizli celo do smrti. Danes o zgodbi Chamberlainovih dvomijo le še redki, paru, ki je danes že ločen, pa je uspelo izsiliti še eno preiskavo, ki je dokončno ovrgla njuno krivdo in potrdila, da je deklico res ubil dingo.