V Atenah namreč vlada vedno večje zanimanje za tako imenovano časovno banko, ki ima na spletni strani že več kot tisoč članov. Slednji prihajajo iz različnih sfer in ozadij, od računalničarjev do učiteljev, sanitarnih delavcev, frizerjev in celo zdravnikov. Uporaba časovne banke (TimeBanking) je nov način ponujanja in sprejemanja storitev, ne da bi za njihovo izmenjavo uporabljali denar. Člani časovne banke dobijo za vsako uro, ki jo namenijo pomoči drugim, en časovni dolar. Sistem temelji na enakopravnosti, časovni dolar za uro dela zdravnika je namreč vreden prav toliko kot tisti, ki ga dobi čistilka za 60 minut dela. Čeprav je po nekaterih storitvah povpraševanja več, so v očeh časovne banke vse enakovredne, pomemben je le čas.

Vassilis Revelas je kot računalničar na ulicah Aten "vroča roba". Zaradi znižanja prihodkov v krizi je začel svoje veščine menjati za čas. "Do sedaj sem si s popravljanjem računalnikov nabral deset časovnih dolarjev," je dejal Vassilis in dodal: "V zameno mi je električar popravil telefon, nekdo me je ostrigel, dobil sem pomoč pri selitvi in imel celo enourno lekcijo španščine".

Čeprav je bila časovna banka v okviru protikapitalistične iniciative v Atenah prisotna že prej, pa je šele kriza opozorila nanjo. "Časovna banka je dober način dostopa do stvari in storitev, ki jih ljudje potrebujejo, ko jim ekonomski sistem tega več ne omogoča," je pojasnil Vasillis, ki priznava, da postavlja tak način izmenjave storitev mnogo pomembnih vprašanj o delovanju kapitalističnega sistema. Tovrstna vprašanja pa postavljajo tudi druge oblike nedenarnega poslovanja, kot je blagovna menjava, ki je v Grčiji in tudi Španiji zadnje čase vse bolj priljubljena.

Bazarju na prostem v severnem predmestju Aten je kriza vdihnila novo življenje, pri čemer tistih nekaj evrov ne zapusti žepov obiskovalcev. "Takšne stvari se dogajajo povsod, kjer so ljudje revni in potrebujejo pomoč," je pojasnil eden izmed organizatorjev bazarja Kostas Kousis. "Nekdo, ki ima preveč riža, ga tu lahko zamenja za sadje ali kaj drugega," pripoveduje Kousis, ki želi ljudem razložiti, da se denarju ni težko izogniti.