Karadžićev odvetnik Peter Robinson je zahtevo pojasnil s tem, da lahko obtoženi zahteva oprostitev po tistih točkah obtožnice, za katere tožilstvo po njegovi oceni ni predstavilo zadostnih dokazov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Tožilstvo je skušalo z velikim naporom ustvariti obtožnico iz ničesar"

Kot je zatrdil tudi Karadžić, tožilstvo ni dokazalo njegove odgovornosti za dogajanje v Srebrenici, prav tako ne, da se je tam zgodil genocid. Tožilstvo je po njegovih besedah tisto, ki mora dokazati, kdo je ubijal in s kakšnimi motivi, je izjavil Karadžić in spomnil, da je v Srebrenici prihajalo do ubijanja na osebni ravni, iz maščevanja, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Tožilstvo je skušalo z velikim naporom ustvariti obtožnico iz ničesar," je poudaril Karadžić, ki je tožilstvu očital, da se je znašlo pod vplivom "muslimanske propagande", poroča francoska tiskovna agenijca AFP.

Prav tako je zavrnil obtožbe, da so bili zločini, ki jih navaja obtožnica, storjeni v okviru skupinskega zločinskega dejanja pod njegovim vodstvom s ciljem trajne in nasilne odstranitve Muslimanov in Hrvatov z ozemlja BiH, ki ga je srbsko vodstvo imelo za svojega.

Vojni zločini, zločini proti človeštvu in genocid

Odstranitev nesrbskega prebivalstva z ozemlja ni bila trajna, je zatrdil in nakazal, da je bilo v skladu z zakonom želeno in obvezno civiliste odstraniti z ozemlja, ki ga je zajela vojna, prav tako pa da jim nihče ni odrekal pravice do vrnitve, poroča Beta.

Karadžića obtožnica v enajstih točkah bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, tudi za skoraj štiriletno obleganje Sarajeva, v katerem je umrlo več kot 10.000 ljudi.

Za genocid ga bremenita dve točki obtožnice, vključno s tem, da je kot vrhovni poveljnik vojske Republike srbske ukazal napad na Srebrenico julija 1995, po zavzetju katere so sile bosanskih Srbov ubile več kot 8000 Bošnjakov, izgnanih pa je bilo 25.000 ljudi.

Karadžića so po 13 letih na begu prijeli julija 2008 v Beogradu, sojenje na haaškem sodišču pa se je začelo oktobra 2009. Tožilstvo je predstavitev dokazov končalo 4. maja letos, obramba pa naj bi jo začela 16. oktobra.

Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić je že sporočila, da bo tožilstvo na zahtevo obrambe odgovorilo v sredo.