Gibanje se je konec 80. let prejšnjega stoletja oblikovalo na podlagi liste elektronskih naslovov Cypherpunks, v katero so bili vključeni aktivisti za izboljšanje zasebnosti na spletu in spletne varnosti prek uporabe kriptografije. Med mnogimi projekti, ki so izšli iz gibanja, je tudi WikiLeaks.

"Svoja zasebna življenja v celoti objavljamo na Facebooku. Komuniciramo prek interneta ali mobilnih telefonov, obe komunikacijski sredstvi sta tudi prepleteni. Vojaške in obveščevalne službe imajo nadzor nad osebnimi podatki in jih preučujejo. Gre za nekakšno militarizacijo civilnega življenja," je prepričan Jacob Appelbaum, priznani neodvisni zagovornik spletnih svoboščin, ki je na konferenci Hope leta 2010 zastopal tudi spletno stran WikiLeaks.

Kibernetske vojne so že zdavnaj prerasle vladno raven: gre za zaseben nadzor in ogromno zasebno zbirko podatkov. Družbena omrežja vas poznajo bolje kot lastna mati in vsaj tako dobro, kot se poznate sami. Uporabniki z veseljem posredujejo najrazličnejše osebne podatke, družbena omrežja pa z brisanjem meje med zasebnim, prijateljskim in javnim na veliko služijo, pravi Jeremie Zimmermann, predstavnik francoske skupine La Quadrature du Net.

Tako Appelbaum kot Zimmermann bosta skupaj z Andyjem Muller-Maguhnom, članom nemške hekerske zveze Chaos Computer Club, gosta v tokratni Assangevi oddaji.