Ameriška nune so še sporočile, da je poročilo Vatikana povzročilo "škandal in zadalo bolečine verski skupnosti ter še poglobilo obstoječa notranja razhajanja". Napetosti med ameriškimi nunami in Cerkvijo, tako ameriško kot tisto v Rimu, se vlečejo že desetletja, odkar so nune postale bolj neodvisne in so se začele stapljati s civilnimi poklici ter celo političnim organizacijam.

Organizacija LCWR je v javnosti odkrito spregovorila o temah, ki Vatikanu povzročajo sive lase – med drugim tudi o mašah za geje in lezbijke in izrazito patriarhalni ureditvi Cerkve. Nekatere nune so Cerkev celo pozvale, naj omili svoje stališče do kontracepcije, druge so organizirale dogodke, na katerih so ženske posvetili v duhovnice – česar Vatikan ne priznava.

Sveti sedež je zmotilo tudi to, da so se nune osredotočale predvsem na socialne probleme, kot je revščina, in niso dovolj časa posvetile promociji pogledov Cerkve glede splavov in istospolnih porok. Nune so po odločitvi Cerkve, da vodenje organizacije prepustijo trem škofom, prejele ogromno podporo javnosti. Po mestih v ZDA se je odvilo več protestov, 50 tisoč vernikov pa je podpisalo tudi spletno peticijo, v kateri Vatikan pozivajo, naj umakne svoje zahteve.

Spomnimo, konec aprila je Vatikan izdal odredbo, s katero je ameriškim nunam za prevzgojo dal pet let, pod njo pa se je podpisal kardinal William Levada, prefekt Kongregacije za nauk vere, ki je bolj poznana kot sveti uficij. Vatikan je apostolsko preiskavo proti stilu življenja nun odredil že leta 2008, pod njo pa se je podpisal Franc Rode, takratni prefekt Kongregacije za apostolsko življenje. Preberite več.