O ratifikaciji evropske pogodbe bodo Irci odločali že tretjič v štirih letih. Junija 2008 so zavrnili lizbonsko pogodbo in sprožili institucionalno krizo unije. V drugem poskusu so pogodbo oktobra 2009 le potrdili.

Tudi tokratni referendum velja za prelomnega, vendar je vzdušje bistveno drugačno kot pred tremi ali štirimi leti. Namesto živčnosti prevladuje v uniji tiho pričakovanje, da bo Irska tokrat v prvo rekla "da".

Bistvena razlika je v tem, da je Irska morala zaprositi za finančno pomoč. In ključen dejavnik, ki bo verjetno odločil izid, je dejstvo, da bo ratifikacija fiskalnega pakta v prihodnje pogoj za dostop do finančne pomoči.

Fiskalni pakt podpirata glavni irski stranki, vodilna Fine Gael in opozicijska Fianna Fail. Nacionalistična Sinn Fein in nekateri sindikati pa mu nasprotujejo, češ da bi Irsko za desetletja vklenil v primež varčevanja.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi za pakt glasovalo 37 odstotkov volivcev, proti pa 24 odstotkov. Zaskrbljujoč pa je delež neodločenih, ki naj bi jih bilo kar 35 odstotkov.

Volišča bodo odprta od 8. do 23. ure, izidi pa se pričakujejo v petek popoldne.