Trupla so našli le nekaj dni po tem, ko je bilo v petkovem pokolu v vasi Houla ubitih 108 civilistov, od tega 49 otrok. Priče so preiskovalcem ZN povedale, da so večino usmrtile provladne milice. Visoki komisariat ZN za človekove pravice pa je v torek sporočil, da je manj kot 20 žrtev pokola umrlo v topniškem in tankovskem obstreljevanju, ostali pa so bili usmrčeni.

Iz Sirije medtem danes še naprej poročajo o nasilju. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so danes blizu Damaska in v provinci Homs izbruhnili siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniki. V nasilju po državi naj bi bilo ubitih najmanj deset ljudi.

Na dan sestanka Anana in al Asada 98 žrtev

V skladu z istim virom naj bi nasilje v torek, ko se je v Damasku s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom sestal posebni odposlanec ZN za Sirijo Kofi Anan, po državi zahtevalo 98 življenj, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Annan je med današnjim obiskom v sosednji Jordaniji izpostavil, da so razmere v Siriji zapletene ter pozval k okrepitvi mednarodnih prizadevanj za končanje prelivanja krvi. Kot so še sporočili z jordanskega zunanjega ministrstva, se je Annan danes sestal z jordanskim zunanjim ministrom, v četrtek pa se se bo s kraljem Abdulahom II.

Sirska opozicija je medtem danes znova ocenila, da je odhod sirskega predsednika Bašarja al Asada edini način za rešitev Annanovega mirovnega načrta in ustavitev nasilja v državi. Sirski nacionalni svet je ob tem Rusijo obtožil, da režim v Damasku opogumlja za "okrutne zločine".

Rusija odločno proti vojaški intervenciji

Sicer pa tuji mediji danes poročajo, da se je Rusija trdno odločila, da ne bo dovolila tuje vojaške intervencije v Siriji, o čemer razpravlja Varnostni svet ZN

"Vedno smo trdili, da smo odločno proti vsaki vrsti zunanjega vmešavanja v sirski konflikt, saj bi to le poslabšalo situacijo in pripeljalo do nepredvidljivih posledic za Sirijo in celotno regijo," je povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov.

Izgone sirskih diplomatskih predstavnikov iz zahodnih držav so sirski provladni časniki v današnjih izdajah označili za "histerične" in za udarec Annanovim prizadevanjem. Kot so dodali, želijo zahodne države prepričati, da je vojaški spopad s Sirijo neizogiben.

MZZ preučuje možne ukrepe v zvezi s statusom sirskega veleposlanika

Slovenija najostreje obsoja petkov poboj več kot sto ljudi, med njimi 49 otrok, v sirskem kraju Houla. Za to grozovito dejanje ni opravičila, storilci pa morajo biti razkriti in zanj odgovarjati, so danes za STA sporočili z MZZ. Kot so dodali, preučujejo tudi možne ukrepe v zvezi s statusom veleposlanika Sirije, ki Slovenijo pokriva z Dunaja.

Glede morebitnih ukrepov Slovenije, potem ko se je več evropskih držav in ZDA odločilo ukrepati proti sirskim diplomatskim predstavnikom, so na MZZ pojasnili, da pozorno spremljajo odločitve nekaterih držav članic EU, ki so zaradi poboja civilistov vodje sirskih diplomatskih misij in nekatere druge sirske diplomate razglasile za nezaželene osebe.

Kot so še zapisali v odgovoru na vprašanje STA, tako preučujejo možne ukrepe v zvezi s statusom veleposlanika Sirije v Sloveniji s sedežem na Dunaju.

Zaradi pokola civilistov v Houli so v torek ZDA in več evropskih držav, med njimi Francija, Nemčija in Velika Britanija izgnale diplomatske predstavnike Sirije. Francija in Nemčija sta izgnali veleposlanika Sirije v Parizu in Berlinu, Velika Britanija pa odpravnika poslov in še dva diplomata. Sirske veleposlanike oziroma diplomate so za nezaželene osebe razglasili tudi v Italiji, Španiji, Kanadi in Avstraliji.

Še nekaj držav, med njimi Belgija, Avstrija in Grčija, je sirske diplomate poklicalo na pogovor.