Danska varnostna in obveščevalna služba PET je pojasnila, da so ju že dlje časa nadzorovali in tako odkrili, na kakšen način in s katero vrsto orožja sta nameravala napasti posamezne cilje. Podrobnosti o tem niso razkrili.

Po navedbah agencije se je eden od bratov, ki sta danska državljana, uril v kampu islamistične milice al Šabab, ki je povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Policija je v zvezi z aretacijama izvedla hišno preiskavo na dveh naslovih v Aarhusu.

Oba osumljenca imata dansko državljanstvo in že 16 let živita v Aarhusu, v sporočilu za javnost navaja PET in dodaja, da bosta še danes stopila pred sodnika, ki bo odločil, ali bosta ostala v priporu.

Ker je bil načrtovan napad preprečen, PET meni, da ni potrebe po zvišanju stopnje teroristične ogroženosti na Danskem, ki je že tako "resna".

Tarče niso razkrili

Policija ni razkrila, kaj je bila tarča načrtovanega napada, sta pa brata osumljena kršenja danske teroristične zakonodaje, za kar je zagrožena dosmrtna zaporna kazen. Eden od njiju bi bil lahko obtožen kršenja novega, doslej še neuporabljenega zakona glede urjenja s ciljem izvedbe terorističnega dejanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danska je že nekaj časa tarča posameznih islamističnih terorističnih skupin, odkar je bil leta 2005 v časopisu Jyllands-Posten objavljen sklop karikatur muslimanskega preroka. Med njimi je bila tudi ena, ki je prikazovala preroka Mohameda z bombo v turbanu.

Na Danskem trenutno poteka sojenje štirim domnevnim islamistom, ki naj bi načrtovali napad na uredništvo danskega časopisa Jyllands-Posten.

Neki Somalijec pa je bil zaradi terorizma že obsojen na deset let zapora, potem ko je leta 2010 s sekiro in nožem vdrl na dom karikaturista Kurta Westergaarda.