"Poštar" Gabriele

Uhajanje tajnih vatikanskih papirjev naj bi bilo skrbno načrtovano, Gabriele pa le "poštar", ki je zdaj postal zgolj žrtveno jagnje boja za oblast med posameznimi strujami znotraj Vatikana; med tistimi, ki podpirajo papeža, tistimi, ki menijo, da je prešibak, da bi vodil Cerkev, in tistimi, ki ocenjujejo, da je državni sekretar Vatikana Tarcisio Bertone postal premočan. Tako v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica pravi eden od tistih, menda naj bi jih bilo okoli 20, ki naj bi sodeloval pri dostavljanju tajnih dokumentov medijem. Njegovo ime ostaja skrivnost, trdi pa, da tisti, ki dostavljajo tajne dokumente medijem, delajo v papeževem interesu. Cilj naj bi bil razkriti korupcijo v Vatikanu v zadnjih letih in menda očrniti Bertoneja. Vatileaks se je po besedah nerazkritega sogovornika časnika začel, ko so Bertonejevi nasprotniki ocenili, da postaja premočan.

Vatikan: Zanikamo, zanikamo...

In finančni interesi niso nikoli daleč stran. Ko je novinar in avtor znane knjige Vatikan, d. d., Gianluigi Nuzzi pred časom v oddaji zasebne televizije La7 Nedotakljivi razkril pisma zdaj že nekdanjega generalnega tajnika vatikanskega governatorata, Carla Marie Viganoja, papežu o razširjeni korupciji znotraj Vatikana, je Vigano, namesto da bi bil pohvaljen, moral za kazen oditi za nuncija v Washington. Sogovornik La Repubblice zdaj pojasnjuje, da papež Benedikt XVI. ni želel skrhati odnosov z Bertonejem. A v tistem trenutku je tudi ocenil, da mora zaščititi svoj hrbet. Tako naj bi imenoval peterico zaupanja vrednih ljudi, med njimi tudi žensko, ki ugotavljajo, komu papež sploh še lahko zaupa znotraj Vatikana.

Lombardi je včeraj zanikal vse navedbe medijev o tem, da je med preiskovanci tudi kardinal in o obstoju "skrivnostne ženske". Kardinali, ki vodijo preiskavo o uhajanju tajnih dokumentov, zaslišujejo mnoge ljudi, tudi druge kardinale, a med preiskovanci z izjemo Gabrieleja ni nikogar. Mediji imajo preveč bujno domišljijo, je komentiral Lombardi in novinarje pozval, naj ohranijo hladno kri ter počakajo na rezultate preiskave. Zanikal je tudi, da bi bila preiskava zoper Gabrieleja kakor koli povezana z nedavno odstavitvijo predsednika vatikanske banke IOR Ettoreja Gottija Tedeschija.

(Pre)dolg seznam afer

Vatileaks je z osvetlitvijo nekaterih primerov korupcije in nemoralnih dejanj cerkvenih ljudi Vatikan v zadnjem letu mnogokrat osramotil. Na dan so prišla Viganojeva pisma, v katerih je slednji papeža in Bertoneja obvestil o korupciji pri oddajanju poslov vedno istim podjetjem in po znatno višjih cenah od tržnih, o izgubarskem upravljanju naložb Vatikana in o netransparentnosti vatikanskih bilanc.

Za škandal je poskrbelo razkritje, da je Vatikan irskim škofom naročil, da morajo cerkvene zakone postaviti pred civilne zakone Irske in tako ignorirati obveznost prijave obtožb pedofilije policiji. V javnost je pricurljalo pismo o sumu načrtovanja atentata na papeža še pred koncem leta 2012. Množica tajnih papeških pisem pa je svoje mesto našla v knjigi Njegova svetost, novinarja Gianluigija Nuzzija, kar je Vatikan že označil za kriminalno dejanje.