Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki povzema navedbe spletnega portala alahram.org.eg, sta pritožbo poleg Sabahija napovedala še neodvisni islamist Abdel Momeim Abdul Futuh in islamski učenjak Mohamed Selim al Ava.

Sodeč po neuradnih rezultatih se bosta za predsedniški položaj v drugem krogu potegovala zadnji premier strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik, in kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi.

Rezultati naj bi kazali na tesno in tudi presenetljivo tretje mesto Sabahija. Slednji je v soboto že napovedal, da bo zahteval zamrznitev volilnega procesa. Po njegovem mnenju namreč Šafik ne bi smel kandidirati, ker je predstavnik starega režima, to pa naj bi določal tudi zakon.

"Sodeč po številu dobljenih glasov je prihodnost odprta za nas. Nadaljevali bomo revolucijo, dokler ne dosežemo zmage," je Sabahi sporočil zbrani množici privržencev v Kairu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je zavrnil, da bi javno podprl katerega koli od obeh tekmecev, ki se bosta predvidoma pomerila v drugem krogu, in dodal, da ne bo sprejel položaja podpredsednika. Šafik je namreč v soboto tako Sabahija kot Abul Futuha pozval k sodelovanju ter obljubil, da se Egipt ne bo vrnil k staremu režimu.

Na prvih svobodnih volitvah po lanskem strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Egipta Hosnija Mubaraka je okoli 50 milijonov volilnih upravičencev med 12 kandidati izbiralo njegovega naslednika. Končni rezultati prvega kroga naj bi bili znani v torek, medtem ko je drugi krog napovedan za 16. in 17. junij.

Sodišče v Kairu je medtem zaradi korupcije nekdanjega vodjo Mubarakovega kabineta Zakario Azmija danes obsodilo na sedem let zapora in denarno kazen v višini 6,2 milijona dolarjev, je še poročala AFP.

S tem se sooča tudi Mubarak, razsodba in morebitna kazen pa naj bi bili znani 2. junija. 83-letniku poleg korupcije sodijo tudi zaradi odgovornosti za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med 18-dnevnimi demonstracijami februarja lani.