Nemčija je ponudila zdravstveno oskrbo za voditeljico oranžne revolucije, hkrati pa je ukrajinskim oblastem namignila, da bodo vodilni nemški politiki s kanclerko Angelo Merkel na čelu bojkotirali nogometne tekme Eura 2012, ki se bo začelo 8. junija v Ukrajini in na Poljskem. Bojkot so napovedali tudi evropski komisarji in nekateri drugi evropski voditelji.

Janukovič pa je za ukrajinsko državno televizijo dejal, da bi za odhod Timošenkove na zdravljenje v tujino morali spreminjati zakonodajo, kar pa je nesprejemljivo. "Potem bi lahko na tisoče obsojencev spodkopavati ukrajinski zdravstveni sistem," je dejal Janukovič in dodal, da poslanci sprememb zakonodaje zagotovo ne bodo podprli.

Nekdanja ukrajinska premierka, ki jo že dalj časa pestijo zdravstvene težave, se je kljub prepovedi zdravljenja v tujini izrekla proti bojkotu evropskega nogometnega prvenstva v Ukrajini, je povedal poljski evropski poslanec Jacek Protasiewicz po obisku voditeljice ukrajinske opozicije v bolnišnici v Harkovu.

Timošenkova je po Protasiewiczevih besedah bojkot prvenstva s strani zahodnih politikov označila za slabo idejo in jih prosila, naj se za to ne odločijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dejal je sicer še, da je zdravstveno stanje Timošenkove slabo. "Čuti se, da je pod velikim psihičnim pritiskom."

Primer ravnanja s Timošenkovo v zaporu je sicer močno poslabšal odnose Ukrajine z EU in ustavil ukrajinsko približevanju evroatlantskim integracijam. A Janukovič je zatrdil, da jemlje zaskrbljenost EU glede stanja Timošenkove resno, prav tako pa je zavrnil namigovanja, da se je odnos Ukrajine z EU nepopravljivo poslabšal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti Timošenkovi, ki trenutno prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, se bo v ponedeljek nadaljeval nov sodni proces, v katerem ji očitajo utajo davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih minulega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. 51-letni opozicijski voditeljici tako grozi še 12 let zapora.