"Vsi danes navzoči voditelji smo se strinjali, da morajo biti rast in delovna mesta naša prednostna naloga," je ameriški predsednik Barack Obama po poročanju ameriške tiskovne agencije AP strnil zaključke dvodnevnega srečanja. Kot je dodal, Evropa sprejema pomembne ukrepe za obvladovanje krize.

Kako rešiti dolžniško krizo?

Spričo drame v Grčiji ter volitev v vplivnih evropskih državah Franciji in Nemčiji je bila glavna tema srečanja vprašanje, kako rešiti dolžniško krizo. Obama je izpostavil dogovor voditeljev, da morajo imeti rast in delovna mesta prednost pred strogimi ukrepi.

Zaradi le skromne gospodarske rasti v ZDA je vnovična izvolitev Obame za ameriškega predsednika na novembrskih volitvah negotova. Tudi zato se je v boju zoper visoke cene goriv zavzel za sprostitev strateških rezerv nafte, če bo to potrebno. V ZDA so cene bencina trenutno zelo visoke.

Obama, ki si prizadeva biti vnovič izvoljen, je pozdravil razpravo, ki je šla v smeri, kot si je sam želel: države zdaj govorijo o načinih za spodbuditev njihovih gospodarstev in ne več le o krčenju porabe.

Nasprotovali izključitvi Grčije iz evro območja

Voditelji ZDA, Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije, Japonske, Kanade in Rusije so sicer ugotovili, da so njihova gospodarstva v tako različnih položajih, da ni mogoče sprejeti skupnih ukrepov. Med velikimi zahodnimi razvitimi državami se lahko trenutno z najvišjo rastjo pohvali Nemčija. ZDA in Francija se soočata s šibko rastjo in visoko stopnjo brezposelnosti, Velika Britanija pa še tiči v recesiji.

Na srečanju so nasprotovali izključitvi Grčije iz območja skupne evropske valute. "Vse članice G8 si želijo, da Grčija ostane v območju evra," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. A pogoj je, da država spoštuje svoje obveznosti.

Navzoči so bili tudi vodilni možje EU. Evropejci si želijo, da bi na novih volitvah v Grčiji 17. junija slavile stranke, ki bodo nadaljevale z izvajanjem spornega varčevalnega in reformnega programa.