Galiun, sicer sunit in profesor na pariški Sorboni, je ob tem v današnji izjavi za javnost poudaril, da ne želi biti oseba, ki bo razdvajala, zato bo odstopil takoj, ko bodo izbrali novega kandidata, "bodisi z dogovorom ali novimi volitvami". Ob tem je napovedal, da bo kot član sveta še naprej "služil revoluciji".

Sirski opoziciji tako 15 mesecev po začetku protirežimskih protestov še vedno ni uspelo preseči notranjih spopadov in neizkušenosti, s tem pa gibanje tudi še ni dobilo zadovoljive podobe, ki bi bila verodostojna alternativa režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Sirski narodni svet, čigar voditelji večinoma živijo v izgnanstvu, je doslej neuspešno poskušal pod svoje okrilje zbrati celotno sirsko opozicijo. Odtujil se je tudi od manjšin znotraj Sirije, kot so Kurdi in alavitska ločina. Pripadnik slednje je tudi al Asad.

Že v preteklosti so nekateri predstavniki sirske opozicije vodstvo narodnega sveta obtožili, da je izgubilo stik z realnostjo, nekateri ugledni oporočniki pa so ga označili za "avtokratsko" organizacijo in že izstopili.

Za razliko od libijskega narodnega prehodnega sveta, ki je združil večino opozicijskih skupin, ki so se borile proti režimu Moamerja Gadafija, in ga je mednarodna skupnost priznala kot legitimnega predstavnika, sirska opozicija nima enotnega vodstva v državi in je doslej tudi ni priznala nobenega vplivna sila.

Ta teden so tudi odpovedali konferenco, ki jo je sponzorirala Arabska liga v Kairu in ki naj bi pripomogla k poenotenju razpršene opozicije. Eden od razlogov za odpoved so bila prav nasprotja med različnimi skupinami sirske opozicije, še piše AP.