48-letni Kaled al Masri, eden najbolj znanih žrtev tajnih zaporov Cie, trdi, da so ga, ko je bil z avtomobilom na počitnicah v Makedoniji, na meji 31. decembra 2003 prijeli ter ga izročili agentom Cie, ki so ga v Skopju tri tedne zadrževali in mučili. Nato so ga omamljenega prepeljali v Afganistan, kjer so ga zaprli v skrivni zapor sredi Kabula. Tam so po petih mesecih zaslišanj ugotovili, da imajo v rokah nedolžno osebo in ne pripadnika Al Kaide, nakar so ga brez pojasnil preko Albanije vrnili v Nemčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je primer prišel v javnost leta 2005, je bila njegova ugrabitev potrjena tudi v preiskavi Sveta Evrope o tajnih zaporih Cie v Evropi. Njegov primer je bil tudi del preiskave Evropskega parlamenta in nemškega parlamenta, ki sta večinoma potrdili njegove trditve. Kljub temu je njegovo tožbo proti ZDA iz leta 2005 ameriško pravosodje zavrnilo v imenu zaščite državnih skrivnosti in interesov nacionalne varnosti glede dejavnosti Cie v boju poroti terorizmu.

Pred velikim senatom sodišča v Strasbourgu so njegovi odvetniki danes dejali, da so makedonske oblasti odgovorne za njegovo kalvarijo. Kot je poudaril James A. Goldson, je bila njegova ugrabitev "skupna operacija ameriških in makedonskih tajnih služb proti nedolžnemu človeku".

Sodišče bo odločitev o svoji pristojnosti sprejelo v prihodnosti

Njegova kalvarija ne bi bila mogoča, če bi makedonska vlada zavrnila njegovo izročitev Cii, je dejal drugi odvetnik Darian Pavli. Poudaril je, da je vlada v Skopju vedela, da bodo z njim slabo ravnali, vedela je tudi, da bo letalo poletelo v Kabul.

Predstavnik Makedonije Kostadin Bodganov je zavrnil vse obtožbe kot neutemeljene in trdil, da je tožnik sam odpotoval na Kosovo. Menil je tudi, da sodišče tožbe ne more sprejeti, ker je bila prepozno vložena.

Sodniki bodo svojo odločitev o tem, ali je sodišče pristojno za obravnavo tožbe oziroma o njeni utemeljenosti, sprejelo v prihodnosti. Kdaj, še niso sporočili.

El Masri zahteva 50 tisoč evrov odškodnine in opravičilo

Njegov primer je obravnavalo tudi nemško tožilstvo, ki je leta 2007 izdalo zaporne naloge za 13 agentov Cie, ki naj bi bili povezani z njegovo ugrabitvijo. Nemška vlada se je medtem že odpovedala temu, da bi zaporne naloge poslala v Washington.

El Masri je v civilni tožbi od makedonskih oblasti zahteval odškodnino 50.000 evrov in opravičilo, a so postopek ustavili, ker ga želijo zaslišati. Tožnik je namreč trenutno zaprt v Nemčiji, kjer prestaja dvoletno zaporno za dejanja, ki s tem primerom niso povezana.