Sarkozy je odstop vlade že sprejel, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predsednik v odhajanju je kabinet zadnjič sprejel v sredo v Elizejski palači, pri čemer so med drugim pregledali rezultate minulega petletnega mandata.

Sarkozy bo položaj predsednika države socialistu Hollandeu uradno prepustil 15. maja. Dosedanji kabinet bo vladne posle sicer opravljala do zamenjave oblasti. Hollande hoče še na dan uradnega prevzema oblasti imenovati novega premiera.

Za glavnega favorita za položaj premiera velja Hollandeov sodelavec Jean-Marc Ayrault. Nekdanji učitelj nemščine in dolgoletni vodja poslanske skupine Socialistične stranke velja za zmernega in tako za alternativo bolj levo usmerjeni predsednici socialistov Martine Aubry.

Več francoskih virov je medtem potrdilo, da bo Hollande le nekaj ur po slovesnosti ob zaprisegi odpotoval v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Merklovo. Sogovornika naj bi se osredotočila predvsem na dolžniško krizo na območju evra.

Hollande se zavzema za revizijo fiskalnega pakta, katerega osrednje določilo je fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu, saj verjame, da pogodba preveč poudarja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast. Merklova po drugi strani poudarja, da revizija fiskalnega pakta ne pride v poštev.