Ob začetku današnje parade je obrambni minister Anatolij Serdjukov ob glasbi vojaškega orkestra pregledal čete, parado pa si je ogledalo tudi ostalo rusko vodstvo na čelu s predsednikom Putinom in njegovim naslednikom na mestu premiera Dmitrijem Medvedjevom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske letalske sile so medtem sporočile, da so po močnem jutranjem deževju vzletela tudi vojaška letala, ki preletavajo nebo ob tovrstnih slovesnostih v ruskem glavnem mestu.

Putin je v vznesenem govoru v bližini Leninovega mavzoleja poudaril, da je imela Rusija ključno vlogo za zmago v drugi svetovni vojni, to pa ji je po njegovih besedah dalo "moralno pravico" do položaja, ki ga ima danes v mednarodnem prostoru.

''Venomer bomo zvesti vašim junaštvom''

"Rusija dosledno izvaja politiko krepitve varnosti v svetu, imamo pa tudi veliko moralno pravico, da se načelno in odločno zavzamemo za svoj položaj. Naša država je bila namreč tista, ki je prenesla najhujši napad nacizma in se mu uprla z junaškim odporom, preživela najbolj krute preizkušnje in določila izid vojne," je dejal Putin.

Vojnim veteranom je Putin zagotovil, da bodo venomer ostali zvesti njihovim junaštvom. "Vse to pa pomeni, da imamo prihodnost in storili bomo vse, kar bo v naši moči, da bo ta prihodnost mirna in varna," je zagotovil Putin, vojaki pa so mu odgovorili s trikratnim vzklikom "hura".

Aretirani opozicijski protestniki

Ruska policija pa je danes zjutraj pred začetkom parade pridržala več opozicijskih protestnikov, ki so se zbrali v manjšem parku v Moskvi. Kot poroča AFP, so pridržali več deset ljudi, med drugim tudi opozicijskega vodjo Alekseja Navalnija. Njegov odvetnik je kasneje sporočil, da Navalnija obtožujejo upiranja policiji, grozi pa mu kazen do 15 dni zapora.

V Rusiji obletnico zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni tradicionalno obeležijo z vojaško parado.

V času druge svetovne vojne med letoma 1941 in 1945 je v tedanji Sovjetski zvezi umrlo okoli 27 milijonov ljudi, kar je največ med vsemi državami.

9. maja 1945 je začela veljati splošna kapitulacija, ki jo je Nemčija podpisala 7. maja v francoskem Reimsu, dan zatem pa še v sovjetskem vrhovnem poveljstvu v Karlshorstu pri Berlinu. V Evropi se je tako uradno končala vojna, ki je prvič v zgodovini prinesla več žrtev med civilisti kot vojaki, holokavst in nepredstavljivo trpljenje milijonov ljudi po svetu. V vojni, ki je trajala šest let in en dan, je sodelovalo 72 držav, zahtevala pa je okoli 60 milijonov smrtnih žrtev.