Kot je Annan dejal prek video povezave iz Ženeve, se boji, da se mučenja, množične aretacije in druge kršitve človekovih pravic v Siriji stopnjujejo. Po njegovih besedah so predstavniki režima aretirali tudi tiste posameznike, ki zagovarjajo nenasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirske vladne sile po besedah nekdanjega generalnega sekretarja svetovne organizacije kljub prekinitvi ognja, ki je v veljavi od 12. aprila, tako še naprej zatirajo prebivalstvo. So pa napadi sedaj zaradi navzočnosti opazovalcev ZN bolj diskretni. Njegov mirovni načrt je tako na vojaškem področju dosegel le "omejen napredek", so Annanove besede 15-članskemu svetu še povzeli diplomatski viri.

Annan se je ob tem zavzel za začetek političnega dialoga med oblastmi in opozicijo v Siriji, kar je eden ključnih delov njegovega mirovnega načrta. Cilj navzočnosti opazovalcev ZN v državi je vzpostaviti ugodne razmere, ki bodo omogočile politični napredek, je poudaril.

Po podatkih Združenih narodov je v Siriji trenutno okoli 60 njihovih opazovalcev, na načrtovanih 300 opazovalcev pa naj bi se ta misija okrepila do konca meseca. Njihovo napotitev je sredi aprila odobril VS ZN, za zdaj pa imajo trimesečni mandat.

Odposlanec ZN in Arabske lige je danes spregovoril tudi o ponedeljkovih parlamentarnih volitvah v Siriji, ki jih je mednarodna skupnost obsodila. Kot je poudaril Annan, teh volitev niso pripravili v okviru pravega političnega dialoga, prav tako pa se z njimi ni končalo nasilje.

Annan je po predložitvi poročila VS ZN spregovoril pred novinarji v Ženevi in poudaril, da je njegov glavni cilj ustaviti pobijanje v Siriji, saj bi sicer lahko izbruhnila državljanska vojna. "Ne smemo dovoliti, da bi se to zgodilo". "Nasilje se mora ustaviti, začeti pa se mora verodostojen politični proces," je dodal.

Menil je tudi, da imajo opazovalci ZN v Siriji pomirjujoč učinek, njihova končna številka, to je 300, pa bo imela še veliko večji vpliv. Kot je dejal, še prihaja do resnih kršitev prekinitve ognja, pri čemer pa je omenil tudi napade na vladne sile in objekte.

Vodja mirovnih operacij pri ZN Herve Ladsous, ki je prav tako nastopil pred VS ZN, pa je izpostavil "občutno zmanjšanje" uporabe težkega orožja s strani sirskih sil. A, tako kot Annan, je tudi povedal, da sirski režim nadaljuje vojaške operacije, čeprav bolj diskretno, v velikem obsegu pa izvaja tudi aretacije, so še navedli diplomati.

Erdogan izgubil upanje v prizadevanja ZN v Siriji

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes med obiskom v Rimu poudaril, da bi morali Združeni narodi občutno povečati število opazovalcev v Siriji. Hkrati pa je priznal, da je sam izgubil "vse upanje" v mirovno misijo ZN, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V Siriji potrebujemo 1000, 2000, morda 3000 opazovalcev, veliko misijo, ki bi lahko obiskala celotno državo in videla, kaj se dogaja," je na novinarski konferenci z italijanskim premierom Mariom Montijem dejal Erdogan.

Turški premier, ki je v Italijo dopotoval iz Slovenije, kjer je bil na obisku v ponedeljek, je tako podvomil v učinkovitost 50 opazovalcev ZN, kolikor jih trenutno v Siriji nadzira prekinitev ognja, ki je v veljavo stopila 12. aprila in ki se jo ves čas krši.

"Ni nam uspelo najti rešitve, kakršne si želimo. Varnostni svet ZN bi morda moral sprejeti druge ukrepe," je dodal. Pri tem je poudaril, da podpira mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Anna, a, kot je dodal, "če bi me nekdo vprašal, kakšno je moje upanje, bi odgovoril, da sem izgubil vse upanje".

Italijanski premier je medtem razmere v Siriji označil za "zelo zaskrbljujoče" in napovedal, da bo njegova vlada kmalu odobrila napotitev 15 neoboroženih italijanskih vojakov v Sirijo, kjer bodo sodelovali v opazovalni misiji ZN.

Erdogan in Monti sta o razmerah v Siriji govorila dan po parlamentarnih volitvah v tej nemirni državi, ki jih je opozicija bojkotirala, mednarodna skupnost pa obsodila. "Menimo, da ne gre za prave volitve," je dejal Erdogan.

O razmerah v Siriji bo danes VS ZN poročal Annan, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je pred tem ocenil, da je svet sedaj v bitki s časom, saj Siriji grozi resnična državljanska vojna.

Predstavnik opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman je medtem sporočil, da je bilo od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada marca lani v Siriji ubitih skoraj 12.000 ljudi, večina med njimi civilistov.