Po navedbah namestnice ukrajinskega ministra za zdravje Raise Moisejenko bo Harms nekdanjo ukrajinsko premierko zdravil v tamkajšnji državni bolnišnici. Timošenkova je sicer najprej zavračala zdravljenje v domači bolnišnici zaradi strahu, da bi jo tamkajšnji zdravniki zastrupili ali s čim okužili. Kasneje je pristala na odhod v bolnišnico, saj so ukrajinske oblasti odobrile prihod nemških zdravnikov.

Harms je po prihodu izrazil pričakovanje, da bo dobro sodeloval s tamkajšnjimi zdravstvenimi oblastmi. Obenem je napovedal, da bi se mu kasneje lahko pridružili in mu pomagali drugi nemški zdravniki. Moisejenkova je medtem dejala, da razmere v bolnišnici v Harkovu izpolnjujejo Harmsove standarde.

Timošenkovo, ki je že dalj časa bolna, so oblasti minuli mesec pod prisilo poskusile odvesti v tamkajšnjo bolnišnico. Nekdanja ukrajinska premierka je tedaj trdila, da so jo trije varnostniki pri tem udarili in z njo nasilno ravnali. Zaradi neprimernega ravnanja varnostnikov in ukrajinskih oblasti je še isti dan začela gladovno stavkati.

Ukrajinske oblasti sicer trditve Timošenkove vztrajno zavračajo. Kljub temu so zaradi ravnanja s Timošenkovo postale tarča kritik Evropske unije. Zaradi dogajanja okoli Timošenkove je pod vprašanj postavljen tudi uspeh evropskega nogometnega prvenstva, ki ga kot soorganizatorka pripravlja Ukrajina. Bojkot tekmovanja, ki se bo začelo 8. junija, je že napovedala Evropska komisija.