Za sedaj optimistični pokazatelji kažejo, da bi se zgoraj omenjeni cilj lahko izpolnil, je pa res, da se na omenjenem področju soočajo tudi s pomanjkanjem kakovostnih raziskav in meritev, ki bi dejansko  prikazale realno stanje v revnih državah.

Z vizijo izkoreniniti ekstremno revščino živita  tudi Avstralca Nick Allardice in Rich Fleming. Tako sta leta 2009 tudi začela s projektom Live below the line (živite pod mejo). Želela sta prikazati, kako težko je dejansko živeti s samo dolarjem dnevno (na njuni spletni strani sicer vsota znaša 1.25 ameriških dolarjev oz. slab evro).

"Nekega večera sva se ob pijači pogovarjala o težavah in omejitvah, s katerimi se morajo najrevnejši soočati. Začela sva razmišljati, kaj se s to vsoto lahko kupi. S tem preživeti se nama je zdelo praktično nemogoče. Ker sva malce zmešana, sva se podala na izziv in tako tri tedne živela zgolj z 1.25 dolarji. Mnogim prijateljem se je najino početje zdelo zelo zanimivo, zato so se nama pridružili.“ Rich in Nick sta omenjeni koncept prenesla med tisoče ljudi in tako pripomogla k ozaveščanju o težavi, s katero se sooča preko milijarda ljudi.

Kako deluje izziv?

Pet dni poskusite za hrano zapraviti zgolj evro na dan. Na ta način dobite nekakšen vpogled v življenje, s katerim se soočajo najrevnejši. Na njihovi spletni strani lahko najdete kopico nasvetov katero hrano lahko za ta denar kupite, z drugimi somišljeniki pa lahko izmenjate tudi mnenja, kako so se sami soočili z izzivom.