Zaradi tega je vojaški svet, ki v Egiptu vlada od sestopa Hosnija Mubaraka z oblasti februarja lani, v četrtek sporočil, da pred ministrstvom ne bo trpel nobenih demonstracij več.

Vojska je zato ob podpori policije danes proti več sto zbranim protestnikom ukrepala s solzivcem in vodnimi topovi, slišati pa je bilo tudi streljanje. Po navedbah vojaškega vira so 40 ljudi aretirali, poročajo tuje tiskovne agencije. Današnje dogajanje je v nasprotju s prejšnjimi demonstracijami v živo prenašala tudi državna televizija.

Mirno zborovanje proti vojski in prehodni vladi je danes potekalo tudi na osrednjem kairskem trgu Tahrir. Na shod so pozvali aktivisti in politiki z različnih političnih taborov, zbrani pa so zahtevali hiter prenos oblasti iz rok vojske civilnim oblastem in odstavitev premiera Kamala al Gansurija. Zborovanja se je udeležila tudi Muslimanska bratovščina, ki ima največjo poslansko skupino v parlamentu.

V Egiptu bodo 23. maja predsedniške volitve, vladajoči vojaški svet pa je obljubil, da se bo po njih umaknil iz politike.