Varovana priča pod oznako KDZ071 se je med pričanjem na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije osredotočila na dogajanje v Srebrenici julija 1995.

Po besedah priče so sile pod vodstvom vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića okoli 13. julija leta 1995 v Srebrenici najprej zbrale okoli 2000 Bošnjakov ter jih odvedle v skladišče.

Tam jih je vojska po navedbah priče pobila, po pokolu pa se smejala in šalila. Priča, ki je govorila s starejšim glasom, je po lastnih navedbah 24 ur preživela "pod trupli, potem pa se vzdignila" in se rešila.

Karadžić je v navzkrižnem zaslišanju pričo vprašal, ali je pred začetkom vojne poznala kakega bosanskega Srba. Moški je na to odgovoril, "da jih je poznal mnogo, a če bi mu kdo povedal, kaj se bo zgodilo, mu ne bi verjel".

Karadžić je na haaškem sodišču obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Stal naj bi tudi za pobojem več kot 7000 bošnjaških moških in fantov po srbskem zavzetju Srebrenice julija 1995.

Karadžića so po 13 letih na begu julija 2008 prijeli v Beogradu, sojenje na haaškem sodišču pa se je začelo oktobra 2009. Tožilstvo je predstavitev dokazov začelo 13. aprila 2010.

Karadžić je minuli mesec od haaškega sodišča sicer zahteval, da bi predstavitev svoje obrambe začel marca 2013. Tako bi po lastnih besedah imel dovolj časa za pripravo.