Laburistična stranka je prevzela oblast v več kot 20 občinskih svetih, med drugim v Birminghamu, drugem največjem mestu v državi, v Liverpoolu in Cardiffu, so pokazali rezultati več kot polovice preštetih glasov v Angliji in Walesu. Rezultati za Škotsko in prestolnico London naj bi bili znani ob koncu dneva.

Kot je poročal britanski BBC, so na nacionalni ravni laburisti prejeli 39 odstotkov glasov, kar je tri odstotke več kot lani. Konservativci so prejeli 31 odstotkov, izgubili pa so 11 občinskih svetov. V Londonu sicer pričakujejo zmago dosedanjega župana iz vrst konservativcev Borisa Johnsona, ki se je za položaj pomeril z laburističnim tekmecem Kenom Livingstonom.

Ohranitev župana iz vrst svoje stranke v prestolnici bi bilo veliko olajšanje za premiera Davida Camerona, ki mu je priljubljenost v zadnjih tednih padla zaradi slabega gospodarskega stanja v državi in posledic medijskega škandala, v katerega je vpleten mogotec Rupert Murdoch.

Rezultati liberalnih demokratov, ki skupaj s konservativci tvorijo koalicijsko vlado, naj bi bili najslabši v zgodovini stranke. Med najpomembnejšimi mesti, ki so jih izgubili, je tudi Cambridge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evroskeptična Neodvisna stranka Združenega kraljestva (UKIP), ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz EU, je na volitvah zabeležila svoj najboljši rezultat doslej. V mestih, kjer so predstavili svoje kandidate, so namreč prejeli skoraj 13 odstotkov glasov.

Na tokratnih lokalnih volitvah so zabeležili 32-odstotno udeležbo, ki je najnižja po letu 2000.