Chen je trenutno v bolnišnici Chaoyang v Pekingu, kjer mu zdravijo poškodbe, ki jih je dobil na begu iz domače vasi Dongshigu v pokrajini Shandong, kjer so ga lokalne oblasti leto in pol nezakonito držale v hišnem priporu. Pred desetimi dnevi je Chen preplezal zid, ki obdaja njegovo hišo in s katerim so lokalne oblasti disidenta držale v osamljenosti. Nato je s pomočjo prijateljev pripotoval v 500 kilometrov oddaljeni Peking. Pretekli četrtek je Chen v videosporočilu oblasti v Shandongu obtožil trpinčenja in korupcije, premierja Wen Jiabaoa pa rotil, naj ukrepa. Zatem se je zatekel v ameriško veleposlaništvo.

Chen prostovoljno zapustil veleposlaništvo

Epilog ali bolje povsem nepričakovan korak v zgodovini oporečništva na Kitajskem se je zgodil po tem, ko je v Pekingu skoraj dan pred napovedanim prihodom pristala Hillary Clinton. "Vesela sem, da smo Chen Guangchengu lahko omogočili bivanje in odhod z veleposlaništva Združenih držav, in sicer na način, ki spoštuje njegovo odločitev in je v skladu z našimi vrednotami", je ob koncu razburljivega dne v Pekingu dejala Clintonova.

Voditeljica ameriške diplomacije, ki se bo naslednja dva dni s kitajskim vodstvom dogovarjala o strateškem partnerstvu, je v Pekingu pristala ob devetih zjutraj, šest ur kasneje pa je Chen v spremstvu veleposlanika Garyja Locka in dveh diplomatov vstopil skozi vrata bolnišnice Chaoyang. V poslopju sta se mu pridružili žena in hči, ki so ju - po nekaterih vesteh - aretirali dan po tem, ko je Chenu uspelo prelisičiti njegove varuhe.

Clintonova je včeraj potrdila, da se je s Chenom pogovarjala po telefonu ter da je slepi disident od oblasti v Pekingu dobil vrsto zagotovil, da ga v bodoče ne bodo preganjali. Kot je povedal predstavnik State Departmenta, se je Chen v ameriško veleposlaništvo zatekel zgolj začasno in ni prosil za politični azil.

S posredovanjem Združenih držav naj bi dosegel, da bo Peking upošteval obtožbe, ki jih je v videosporočilu izrazil v zvezi z nezakonitim ravnanjem in koruptivnostjo lokalnih oblasti. Kot trdi ameriška stran, ki je v kitajsko prestolnico pred nekaj dnevi poslala posebnega pogajalca Campbella, naj bi uradni Peking zagotovil, da bodo Chen Guangchengu po zdravljenju v bolnišnici omogočili bivanje in študijsko izpopolnjevanje na neki drugi lokaciji.

"Ameriška vlada in ljudstvo se zavezujeta, da bosta tudi v naslednjih dneh, tednih in letih skrbela za Chena in njegovo družino," je v Pekingu dejala Clintonova. Chen, ki govori zelo elementarno angleščino, je Clintonovi po telefonu dejal, da bi jo v zahvalo želel poljubiti.

Peking zahteva opravičilo

Če bo ostalo pri obljubah, ki jih je Kitajska izrekla Chenu in ameriškim pogajalcem oziroma Clintonovi, gre za dogodek brez precedensa. Po logiki iz preteklosti je Chenov beg iz hišnega zapora kriminalno dejanje, prebeg na ameriško ozemlje pa izdajstvo. Dejanji, za kateri so običajni kitajski državljani kaznovani s smrtjo, disidenti pa z zaporom in izolacijo.

Kitajsko-ameriški odnosi so z drzno gesto Chen Guanchenga tako stopili na novo pot preizkušnje medsedbojnega zaupanja. Peking, ki javno ne more priznati, da je pristal na pogajanja z disidentom in z Američani, od Washingtona zahteva uradno opravičilo za vmešavanje v notranje zadeve ter Chenov nezakonit vstop na ozemlje veleposlaništva. "Ukrepali smo po zakonih," ugovarja ameriška stran, ki upa, da bo Peking tokrat držal besedo.