Kardinal Ugo Poletti je na začetku, tako Ansa, še okleval, a ga je premamila visoka "donacija" vdove mafijca in je tako dal svoj blagoslov. Vatikan sicer uradno še ni komentiral teh trditev, so se pa odločili prestaviti posmrtne ostanke preminulega vodje zloglasne skupine Magliana.

Povezani tudi z ugrabitvijo in smrtjo 15-letnice?

Pritisk javnosti se je začel ustvarjati aprila letos, ko je tožilec Giancarlo Capaldo zatrdil, da so višji predstavniki Vatikana v preteklosti vedeli veliko več o povezavah Svetega sedeža in Magliane, kot so pa bili pripravljeni priznati. Informacije naj bi imeli celo o ugrabitvi in umoru 15-letne Emanuele Orlandi.

Emanuela je bila hči nekega vatikanskega uradnika, njeno izginotje leta 1983 pa so povezovali z mafijsko Magliano. "V Vatikanu so ljudje, nekateri med njimi so še vedno živi, ki poznajo resnico,“ je dejal Copaldo. Mnogi menijo, da je imel Emanuelin oče dokaze, ki so Vatikansko banko povezovali z organiziranim kriminalom, in da so jo ugrabili, da bi ga utišali. Ta teorija še namiguje, da je ravno De Pedis, ki so ga ubili leta 1990, organiziral njeno ugrabitev, poroča časnik The Independent.

Posmrtne ostanke mafijca bodo premestili

Od časa njene smrti so mnogi ostali prepričani, da so posmrtni ostanki dekleta pokopani v baziliki poleg De Pedisa, Emanuelin brat Pietro pa je eden od tistih, ki so najbolj glasni, da bi ravno zaradi tega grobnico odprli. Vatikan je te navedbe že zanikal in dodal, da bodo lahko preiskovalci lahko pregledali grobnico in ugotovili, da navedbe niso resnične.

"Mislim, da ni tam nič skritega in da tako ne bo razkrita nikakršna vatikanska skrivnost,“ je pojasnil predstavnik Svetega sedeža, Federico Lombardin. Ostanke De Pedisa bodo najverjetneje premestili na malo manj opazno lokacijo, je pa res, da bo skrivnostnost, v katero je zavita dekličina smrt, še vedno ostala del zgodbe, ki se je morebiti odvijala tudi v Vatikanu.

So jo ugrabili po navodilih turških ekstremistov?

Teorije o tem, kaj se je dogajalo, ko je 15-letnica izginila, je veliko. Ena izmed bolj zanimivih je tista, ki namiguje, da so člani Magliane dekle ugrabili po ukazu turških ekstremistov, da bi jo uporabili kot orodje za pogajanja za osvoboditev Mehmeta Alija Agce, ki je leta 1981 skušal storiti atentat na papeža Janeza Pavla II.

Druge teorije v primer izginotja in smrti dekleta vpletajo tudi Paula Marcinkusa, osramočenega nekdanjega vodjo Vatikanske banke, ki je bil leta 1982 vpleten v bankrot največje italijanske banke Banco Ambrosiano. Nedolgo zatem pa so na enem od londonskih mostov našli obešenega predsednika banke Roberta Calvija, znanega tudi pod vzdevkom "Božji bankir". Njegove smrti niso nikoli razrešili, tako da še vedno ni znano, ali je šlo za samomor ali umor. Tako je tudi to ena izmed nerešenih skrivnosti Vatikana.