Poročilo navaja, da Murdoch ni primeren za vodenje svojega medijskega imperija, saj naj bi ta zavajal parlament glede obsega prisluškovanja glasovni pošti na mobilnih telefonih, ki so ga izvajali novinarji Murdochovega tabloida News of the World.

Parlamentarni odbor je sporočil, da je News International, britanska podružnica Murdochovega podjetja News Corporation, namenoma prezrla dokaze o zlorabi delovnega položaja, prikrivala dokaze in zatrla prizadevanja za razkritje kršitev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Si je Murdoch zatiskal oči?

Murdoch je sicer vztrajal, da ni vedel, da je bilo vdiranje v mobilne telefone stalna praksa novinarjev zdaj že ukinjenega tabloida News of the World. "Če to drži, si je Murdoch zatiskal oči in namerno ni želel izvedeti, kaj se resnično dogaja v njegovih podjetjih," so zapisali člani odbora.

"Zato smo sprejeli odločitev, da Rupert Murdoch ni primerna oseba za upravljanje velikega mednarodnega podjetja," je sklenilo poročilo.

Zavajali tudi drugi

Po navedbah poročila so parlamentarni odbor zavajali tudi nekdanji izvršni predsednik podjetja News International Les Hinton, nekdanji pravni vodja tabloida News of the World Tom Crone in glavni urednik tabloida Colin Myler, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani odbora so še sporočili, da se mora zdaj spodnji dom britanskega parlamenta odločiti o kazni, ki jo bodo naložili tistim, ki so namerno zavajali odbor.