Po navedbah Schlömerja, ki je na položaju predsednika v soboto nasledil Sebastiana Nerza, se bodo vsakič posebej odločali, če je sodelovanje v vladi možno in v kolikšni meri. Obenem je napovedal, da bodo v prihodnje poskušali bolj izpostavljati vsebino, za katero se zavzemajo. "Stališča Piratske stranke moramo državljanom približati na lažji in razumljivejši način," je poudaril Schlömer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nerz, ki je prevzel mesto podpredsednika stranke, je medtem zavrnil domneve, da se z uspehom in priljubljenostjo Piratske stranke povečuje tudi možnost, da bi ta vstopila v veliko koalicijo. "Velike koalicije niso nikoli dober znak," je poudaril Nerz. Po njegovem mnenju se takšne koalicije vedno nagibajo k temu, da omejujejo državljanske pravice.

Podpirajo jo zlasti mladi

Piratska stranka, ki jo podpirajo zlasti mladi, zavzema pa se za večjo svobodo interneta in večjo transparentnost v politiki, je četrta najbolj priljubljena stranka v Nemčiji. Svoje predstavnike ima v regionalnih parlamentih v Berlinu in Posarju. Kot so pokazali rezultati javnomnenjske raziskave inštituta Emnid za današnjo izdajo časnika Bild am Sonntag, Piratsko stranko podpira 11 odstotkov Nemcev.

Predstavniki stranke so sicer že v soboto zavrnili trditve, da je stranka pod vplivom desničarskih in neonacističnih idej nekaterih svojih članov. Pogovarjali so se, kako bi se lahko zoperstavili in obsodili skrajno desničarske ideje.

Stranka se sicer že od leta 2009 poskuša znebiti svojega člana Boda Thiesna, ki je javno podprl pisatelja, ki je zanikal holokavst. Nekateri člani stranke so medtem na socialnem omrežju Facebook kritizirali subvencije vlade za judovske organizacije, pri čemer so uporabljali nacistične termine in trdili, da je imel nemški nacistični voditelj Hitler prav, ko je vkorakal na Poljsko.